tirsdag 8. juni 2010

Pretty in pink?


Vilhellerikke har en rosa arm, og Bergljot har en svart samvittighet. Ungen ble solkremert i helgen, men tydeligvis ikke grundig, eller ofte, nok. De har sikkert sett det i barnehagen, og de rister nok på hodet over den uomtvistelige omsorgssvikten som har funnet sted.

For 30-40 år siden ville det ha vært helt greit. Det var før UV-strålene var oppfunnet (eller -daget), og drivhuseffekten var ikke påtenkt engang. Vi var mer eller mindre rosa hele sommeren, vi ungene. Vi blemmet og vi flasset, men på den tiden var det ikke farlig, for det måtte til for å bli brun.

Jeg kan ikke huske at Madam Mim, som var smøresjef i min grønne barndoms dal, noen gang preppet meg eller søsknene mine. Hun var/er en kvinne av sin tid. Men hun er i gang nå, Mim. Og gjett hva hun bruker for å beskytte seg? Tror dere kanskje at det er faktor 30, type vannfast?

Nada. Nei. Not. Madammen sverger til spenol, for det blir hun så brun av, sier hun. Argumenter om manglende beskyttelse preller av som vann på gåsa. Irrelevant, påstår hun. Og dessuten bruker nabokjerringa samme preparat, med minst like gode resultater.

Underlig nok ble også Madam Mim solbrent i helgen, enda hun hadde tatt sine forholdsregler med spenolen. Men det hadde ikke noe med manglende solfaktor å gjøre, altså, den bakenforliggende årsaken var, sitat SMS, Nei! D'ekje spenolen si skyld. Det e' antall timer tilbragt i hytteveggen!

Jeg tenker mitt. Selv om 335.000 norske kyr (2001) og en håndfull husmødre anbefaler spenol, så er det ikke sikkert at det er det beste mot alt.

16 kommentarer:

MammaMy sa...

Fantastisk!! Eg har òg ein nær slektning som svergar til Spenol som solkrem. Djiises. Hadde du sykkelhjelm forresten, før?

Bergljot sa...

Å nei du! Men jeg ha ikke nå heller, altså. Jeg har ikke en gang sykkel, for den har vi nylig avdekket at er blitt stjålet...

Snuskebassa sa...

Min mor legger en bit toilettpapir på leppene fot å beskytte seg mot de sterkeste solstrålene....henger godt fast i vaselinen :-)

Bergljot sa...

Utrolig morsomt;-) Noen familietradisjoner er det kanskje best å la dø ut?

Bustenellik sa...

Spenol brukes her i heimen også - som et nødpreparat tidlig på våren før solkremen kommer i hus. At den ikke beskytter så mye mot UV og sånn får stå sin prøve, det er jo bare en gang eller to.

Trine sa...

Er dette et Rogalandsfenomen? Jeg har en venninne som brukte samme metode for ca 15 år siden.... Solkremen VAR oppfunnet, det var ikke det. Og hun var brun og fin, ja!

Bling - our elf on the shelf sa...

Hehehe, spenol kan brukes til så mangt. Men det er mulig at du har riktig når du påstår den har noen få begrensninger *knegg*

Lina sa...

spenol? Her er det oljer og saltvannspray. Skal bli brun joooo!

Pia sa...

Ja, vi ble også smurt med spenol. Og gulrotolje. Særlig da vi bodde i Tanzania, rett sør for ekvator, hadde vi en liflig, dyp rosa hudfarge.

Shy sa...

Er medlem av "Spenolens venner", men mest til aftersun- middel her då....

Bergljot sa...

Det er to ting med spenol jeg er kritisk til, og det er lukta og konsistensen. Jeg betviler ikke at middelet virker til både mangt og mye. Selv skal jeg ikke tøffe meg så veldig, til tross for at eg besitter Nord-Europas hviteste hud (og jeg er ikke adelig), har jeg ikke smurt meg i noe som helst til nå i år. Faktisk.

Stoltzen2012 sa...

Ja jeg kjenner også at det er deilig med sånne små.. Skulle gjerne hatt en til :-) Koselig med "besøk" fra deg forresten ;-)

Madame Mim sa...

En må tore satse om en skal få en lett gyllen sommerfarge!
Forrige sommeren (da det var fint vær) lå jeg og frk. Frekkesen nede ved sjøen i nesten en hel uke. Jeg var tidsriktig smurt inn i Pitz Buin?
( ble det rett mon tro ) - Da finværsperioden var over, hadde jeg ikke antydning til farge. Så faktor 20 for oss hvite, og da mener jeg or'ntlig blåhvite er ikke å anbefale. Til det er sommeren for kort!

Da er det bedre med Spenol!

... 4 på toppen sa...

Auda! Spenol = spenefett!

Men jeg husker jordnøttolja også jeg da. Tante og mor glinset om kapp på badestranda. Husker neimen ikke hva vi unga ble smurt med, men noe rart var det nok. 100.000 føflekker vitner om det ja ...

Christin

yanmaneee sa...

kenzo
golden goose
lebron 18
off white
curry 7 sour patch
golden goose
jordan 12
supreme new york
kyrie 7
kyrie irving shoes

tanet sa...

luxury replica bags i85 i9d02i8w57 buy replica bags online c53 h7e32b8v57 best replica designer bags g40 h6u01h5a78