mandag 14. juni 2010

Salmiakk, takk - Husmorrefleksjoner (4)


Offisielt bruker jeg nesten ikke vaskemidler i heimen. Eller jo, selvsagt Zalo og dusjsåpe og vaskepulver og sånt - men ikke til boningen av selveste lokalene. Jeg er en kvinne av mikrofibergenerasjonen, mind you. Trolig finansierer jeg en Enjo-agent, helt alene.

Men salmiakken min kaster jeg aldri! Etter at jeg oppdaget dette fantastiske middelet gangen før forrige gang jeg flyttet, har det vært min faste følgesvenn. Okei, det stikker i nesa, og man skal være litt forsiktig med doseringa. Men det blir litt som med tranen; det lukter vondt (og trolig smaker det vondt også) - men det virker!

Som den stålhusmora jeg er, følger jeg ikke alltid mine egne råd. For eksempel peiser jeg oppi litt mer enn det som anbefales på flaska, for å få enda bedre effekt av vidundermiddelet. Det var litt dumt den gangen jeg vasket tak og det dryppet salmiakkvann i øynene på meg, men pytt pytt. Plommeøynene ble seg selv igjen etter noen dager.

Mange lar seg skremme av lukta, men man venner seg faktisk til den. Jeg vil ikke si at den er vanedannende, men etter noen ganger (og etter at man har lært seg at man ikke plent trenger å ånde inn like over flaska eller vaskebøtta) går det så det kviner.

Gemalen er natuligvis skeptisk, men så er han en novise inne salmiakkanvendelse også. Han blir svimmel og uvel og blek bare han ser den grønne flaska, tror jeg. En gang kræsja han til og med bilen i salmiakkrus. Han rygget bilen uten å lukke bakdøra på passasjersiden - og døre kleiset rett i rekkverket på utetrappa. Baaang!

Og joda, jeg hadde drevet med utvasking i noen dager - og han hadde pustet litt inne i huset jeg hadde vasket ned. Men at jeg dermed var delvis ansvarlig for at han dunka bilen? Vel, kremt. Man må jo selv vurdere hvorvidt man er i stand til å kjøre bil, mener jeg.

Og hansker er for pyser, bare så det er sagt;-)

(P.s. Jeg vet at salmiakk sikkert ikke er det beste for miljøet. Men jeg er kommet til at siden jeg bruker så mye mikrofiber ellers, så går regnestykket opp i null for min del).

17 kommentarer:

MammaMy sa...

Jepp, salmiakk er ein av husmorhemmelighetene. ;) Men, er det tvangshandling det heiter, når ein alltid MÅ lukta litt på korken? Pass deg du òg, så du ikkje blir løysemiddelskada.

SURRESILJE sa...

Mon tro om ikke mannfolk over det ganske land har bestemt seg for at dette er noe de ikke tåler. Går ikke noe bedre med menn og flaska på Østlandet heller er min erfaring..

Shy sa...

Samilakk er eit must!
- Det er også den dæsjen med klor i vasken og do.

Unknown sa...

...må innrømme, noe beskjemmet, at eg ikkje bruker salmiakk... Kva brukar de det til??? Golvvask, takvask eller vindu? Eller til oppvasken??

Bergljot sa...

Salmiakk tar fettflekkene og fluedritten! Kladdemerker på vegger og dører, kjøkkenskap, vifte osv. Jeg bruker det når (hvis?) jeg vasker vinduer, til kjøkkengulv, vegger, tak, støvtørking og for å få vekk ekkel lukt i søppelbøtta. Også bra til å vaske ned ting som skal males.

Unknown sa...

Takk! Husmortips mottas med stor takknemlighet! :)

Gafflan sa...

Jag undrar vad motsvarigheten till den produkten heter i Sverige? Det verkar ju som om det är en produkt man inte kan vara utan då jag också älska microfibrer ;D

bestemors hage sa...

Helt enig! Men hansker er sterkt anbefalt.

Bergljot sa...

Ammoniak er det visst på svenska, Gafflan. Ifølge Google translator;-).

Og kanskje jeg tøffer meg vel mye når jeg er så kategorisk når det gjelder hansker, kremt kremt. Det er mulig jeg tar til vettet på dette området.

... 4 på toppen sa...

Salmiakk må til ja! I tillegg til jif tørrmopper og micro kluter. Lukter reint da!

Madame Mim sa...

Klorin!!! Klorin lukter deeeeeilig og gjør også reint! (Hilsen Frøkjen Frekjen som ikke orker å logge mor ut og meg selv inn på peceen)

Bergljot sa...

Hø? Hvor i verden er du?

tigerlilja sa...

Läste inlägget ovanför först och trodde Salmiak var det samma som på svenska, dvs en sorts lakritsgodis, så jag tyckte norska män var helt underliga...

Bergljot sa...

He he;-) Ikke helt det samme, nei!

hh sa...

Jeg syns salmiakk lukter godt og rent! Er jeg rar da?

Bergljot sa...

Forsiktig! Du kan bli løsemiddelskadet, vettu;-)

Anonym sa...

OBS OBS... pass på å ikke blande salmiakk og klor (også middler som inneholder klor)
For da dannes det en farlig gass som kalles kloramin.
Dette er farlig å puste inn.