tirsdag 9. mars 2010

Røtter og kulturhistorie

Det er greit å ha en slags formening om hva man kommer fra. Det handler om å ha kontroll på røttene sine, for de farger den man er, mener jeg å ha lest.

Bergljot stammer fra en gard på ei øy i en fjord i en utkantskommune. Jeg har ikke bodd der på 20 år, men det er løye med det. Der man kommer fra, kommer man fra. Jeg vet jo at det ikke bare er jeg som kommer fra der jeg kommer fra (selv om det av og til føltes slik i oppveksten), men jeg var sannelig ikke klar over at Snøhulemannen og jeg kommer fra samme utkant.

Sånn sett er det jo vanligvis ikke så mye snø der han og jeg kommer fra, derfor tenkte jeg ikke tanken. At min hjemkommune kunne fostre en snøhulemann, altså. For fra før er vi, eller kommunen, kjent for andre ting. For eksempel hadde vi i sin tid landets første bedehus. Hadde, sier jeg, for det ble tatt av en uhorvelig kraftig flom rundt sånn cirka andre verdenskrig eller deromkring.

En annen kulturell milepæl er at Anders Lange valgte å stifte partiet sitt hos snøhulemannen og meg på begynnelsen av 1970-tallet. Mer hos snøhulemannen enn hos meg, egentlig, siden han har direkte familiær tilknytning til gjestgiveriet der dette historiske øyeblikket utspant seg. Tenk det. Fremskrittspartiet ble født hjemme hos snøhulemannen.

Rundt 100 meter fra der Anders Lange og snøhulemannen henholdsvis stiftet parti og vokste opp ligger det en barnehage. Den ble tatt til fange av en kar med skytevåpen for en ti års tid siden. Per Ståle Lønning forhandlet med gisseltakeren på direkten på TV2. Og den fredelige hjemkommunen til snøhulemannen og meg var i nyhetene verden rundt.

Rundt en kilometer fra røttene til snøhulemannen, Fremskrittspartiet og barnehagen bor det en statsråd. Nå er vi over på de greiene jeg faktisk er litt kry av på ordentlig, for hun er flink og hyggelig. Bergljot har faktisk hatt statsråden som lærer i heimkunnskap i sjuende klasse, så hun har et visst grunnlag for å uttale seg.

Jeg tenker så det knaker nå om det er mer å berette hjemmefra, men det tynnes ut. Europas sørligste villreinstamme bor der snøhulemannen, ministeren og jeg vokste opp, det samme gjør en veldig sjelden plante som heter malurt.

Og så vokser det uendelig mye revebjeller (digitalis) der. Det skulle vel være det viktigste.

4 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

hm, jeg ble veldig betenkt av denne hulemannen som syntes det var spennende at huset brant...

Bergljot sa...

Ja, det var en litt rar ting å si...

Pia sa...

Ja, da har du jo mye å slå i bordet med når du skal fortelle om hjembygda di. Jeg har Anne Enger (Lahnstein) og Rune Rudberg...

Bergljot sa...

Du verden. Sp-dronningen og danseband-kongen. Jeg visste ikke at de komme fra samme sted en gang, jeg.