torsdag 18. mars 2010

Bergljot i kaffe-fella


Jeg har fått meg kaffemaskin. Den er rød og blank, og den kan lage både vanlig espresso og det som i håndboka heter "melkebaserte kaffedrikker". Jeg trodde at man kunne kjøpe seg en sånn en og omtrent handle kaffe på super'n som før - men nei. Skal jeg ha kaffe som kan brukes i min maskin, må jeg enten oppsøke "boutique-en" på Karl Johan (de kaller faktisk sjappa for en boutique...) - eller jeg må handle på nettet. Og skal jeg handle på nettet, må jeg registrere meg som medlem i Nespresso Club.

Nespresso Club høres så eksklusivt og fancy ut. Og så er det egentlig en slags sekt jeg sluses inn i for at noen skal ha monopol på kaffen jeg må ha for å få brukt maskinen min. Jeg liker ikke monopoler, for jeg er sikker på at slikt driver opp prisene. Ikke det at jeg ikke står i å betale vel tre kroner koppen for en espresso - men klubben får meg ikke til å tro at dette er en sånn bærekraftig non-profit greie, selv om de snakker i det vide og det brede om hvor snille de er med kaffebøndene.

Nespresso Club sender meg epost når de mener at jeg trolig er i ferd med å gå tom for kaffe, og dermed bør bestille mer. Og de sender meg epost når de tror at jeg bør rense maskinen min. De har jo full kontroll på bestillingene mine og følgelig forbruket. Det sleipeste er at de presenterer seg som en gave til meg, akkurat som om de forventer at jeg skal juble over at jeg får være med i dette eleverte forbundet av kvalitetsbevisste forbrukere.

Okei, kaffen er god, det skal de ha. Og de har stort utvalg og flashy innpakning. Men jeg skulle gjerne ha kunnet velge leverandør selv.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Just därför har jag inte en sån utan fixar mitt kaffe i en moccabryggare som sätts på spisplattan. I den här lilla hålan där jag bor tror jag inte ens det går att få tag på kaffe till en nespressobryggare. Att köpa själva maskinen går däremot utmärkt.

Bergljot sa...

Helt sant. Det var ikke noe problem å få fatt i maskinen - men kaffen...!

Gafflan sa...

Jag är helt ute, som mina döttrar skulle sagt, som bryggar kaffet i perkulator och tycker att jag är så inne när jag köper nymalt kaffe i kaffebutiken i grannsamhället ;D

frk. Figenschou sa...

man får gå over til å tygge kaffebønner, tror jeg.

Osloskånskan sa...

Jeg har en røøød moccamaster - det får holde.

Elisabeth, innerst i veien sa...

Dette kan man visst ruinere seg på iflg. en venninne. Når kafferegninga per mnd. er høyere enn huslånet, da er det på tide å gå over til vanlig pulverkaffe igjen.
Du som er forholdsvis opptatt av pupper og med en datter med samme interesse. Her er et bidrag:
http://minmote.no/index.php/2010/03/bh-st%C3%B8rrelsene-%C3%B8ker/

Bergljot sa...

K-cup? Du store!

Elisabeth, innerst i veien sa...

Ja, det er rette betegnelsen..

Bergljot sa...

Jeg vet om flere hjemme hos oss som sikkert hadde hatt sansen for de(t) der.....