tirsdag 23. mars 2010

Jeg kan også bli professor


Harald Eia bedriver for tiden hjernevask på NRK. Ifølge traileren er han nå gammel nok til å stille alle de dumme spørsmålene han ikke våget å komme med da han var student. I gårsdagens episode studerte han vold - eller mer presist, han lurte på om noen folkeslag eller kulturer var mer voldelige enn andre, og i så fall hvorfor.

Jeg kan ikke akkurat si at den norske avdelingen av åndseliten imponerte, ikke denne gangen heller. De fomlet, furtet, påsto ting uten å kunne vise til forskning, de fniste og himlet med øynene. Hun ene sa til og med at hun "følte" at det var oppdragelse og ikke arv som gjorde at gutter lekte mer voldelig enn jenter. Jeg skjemtes på deres vegne; det går da ikke an å avvise hypoteser og andres forskning med at "nei, dette synes jeg ikke er interessant. Dette synes jeg ikke at vi trenger å forske på."

Jeg vet nå at også jeg kunne ha vært professor. Det er mulig jeg måtte ha anstrengt meg litt, lest noen bøker og gått på noen forelesninger - men hvis det er sånn at det er lov å "føle" hvordan ting henger i hop der ute i verden, så skal jeg klare det. Jeg er også god på å påstå at jeg har rett fordi det bare er sånn. Punktum.

Hvis jeg tar steget ut og blir professor, har jeg vett nok til forstå at jeg bør holde meg i Norge. De amerikanske professorene framsto som mye mer reflekterte, åpne og kunnskapsrike. Ikke var de nedlatende, heller. De begrunnet påstandene sine, og kunne vise til forskningsresultater.

Jeg hadde nok falt igjennom som professor i Amerika. Men jeg jeg skulle klart meg bra i Norge.

6 kommentarer:

Pia sa...

He he, jeg har også lagt merke til det der. Plutselig er det lov å lage egne hypoteser, eller kun bruke erfaring fra sin egen oppvekst (så du programmet der de snakka om homofili?). Ja, ja, andre regler gjelder vel for professorer. Da jeg sjøl studerte, var det jo ikke måte på hvor mange undersøkelser man måtte henvise til, og hvor mange sider av en sak man måtte diskutere.

Bergljot sa...

Homoprogrammet så jeg, ja. Lo meg skakk av han som påsto at han selv var homofil fordi han alltid hadde vært opptatt av å skille seg ut. også han mente at det var HELT uinteressant å finne om seksuell orientering er tillært eller om det ligger i genene våre/oppstår i fosterlivet.

Elisabeth, innerst i veien sa...

Hei. Det homoprogrammet så jeg også, og reagerte med sjokk og vantro, fnising og oppgitthet på både han som "ville skille seg ut" og den kvinnelige forsker/professor Bolsø som "hadde vært barn en gang hun også og ingen hadde fortalt henne at hun kom til å bli homo og det ble hun heller ikke....!" Utrolig å avvise andres arbeid/teorier/hypoteser med "nei, det er overhodet ikke interessant å vite noe om" Utrolig arrogant!

Gafflan sa...

Nu kan vi inte se Norsk TV men jag såg när han var gäst hos Fredrik Skavlan och tänkte det var synd att vi inte längre kan se NRK. Tydligen har jag inte missat så mycket för av ditt inlägg att döma verkar det ju hur enkelt som helst att bli professor och tycka, tänka och känna lite som man vill och laga egna hypoteser utan forskning som grund. Då kan vi ju alla bli proffessorer ;D

Embla sa...

Jeg er helt enig! Men det er en viss fare for at forskerene i begge land har sagt like mye fornuftig og ufornuftig, men at programmet har klippet bort det fornuftige de norske sa, og klippet bort det ufornuftige de amerikanske forskerene sa. Og til svenskene: Alle programmene kan sees på nrk.no!

Bergljot sa...

Det er nok blitt utøvd noe klipping, ja. Men jeg reagerte nesten like mye på kroppsspråk og mimikk på det de faktisk sa, de norske ekspertene. Mulig amerikanerne rett og slett er mer medievante. Kjekkasen med krøllene hadde iallfall kameratekke.