tirsdag 11. januar 2011

Den siste juling...

...har ikke noe med den siste viking (Bojer?) å gjøre. Ikke handler det om at Mor eller noen andre i husstanden har fått bank (husbank?) heller.

Men! Bergljot har pakket sammen julegreiene, som den siste i byggefeltet. Trolig er vi de siste i kommunen som går det dette grepet. Naboene tror sikkert at vi er helt lame som ikke har høstet granen før nå - men jeg har mitt på det tørre. Tingen er nemlig at det er fullt legitimt å jule fram til 20. dag jul. Eller 13. desember. Sånn sett kunne jeg ha jult helt fram til torsdag, og fortsatt være i tråd med skrift og tradisjon.

Her i traktene praktiserer de fleste juleutkasting 13. dag jul - eller 6. januar. Noen venter ikke så lenge engang. Ifølge min venninne Åsa, som både er svensk og teolog, kan man tidligst pakke ned julen på helligtrekongersdag (6. januar). Det var nemlig på denne dagen at kongene kom på besøk, og da kan man jo ikke ha tatt bort krybbe, tre og tilhørende herligheter.

Altså er det, under en viss tvil, greit jule ut, om man plent vil, 6. januar. Men om man ikke vil, kan man jule til den 13. Eller rettere sagt, da må man gjøre det - for dette er den siste dagen i jula.

"Tjuendedags Knut jager jula ut" er det blitt sagt. Noen holder dagen for gamle nyttårsdag i samsvar med at trettendagen var gamle juledag. Dagen er først omtalt i 1250 under navnet gisladag, den dagen jula går ut (les mer om primstaver og gamle merkedager her >>)

Jeg må ærlig innrømme at det er godt å ha et nissefritt hus igjen. Granen sto bokstavelig talt på (sine egne) nåler den siste tiden, nå ligger den ute og venter på juletrerenovasjonsbilen. Den kommer i morgen og henter en hel kassert granskog. Bruk og kast. Ja ja.

(Men det er enda en grunn til at huset nå er ribbet for jul. På torsdag kommer nemlig Vaske-Aneta (hysj!) for å synfare åstedet. Da må det se sånn noenlunde huslig ut her, sånn at hun ikke blir skrekkslagen og flykter tilbake til Polen.)

God natt, ladies! Nå skal jeg spise gammel Twist. Den skal jeg fortelle om i morgen, jeg må jo ha noe å blogge om da også.

7 kommentarer:

Pia sa...

Vi hadde ikke så mye jul å kaste ut, men en engel og en dorullnisse var nå plassert sånn hist og pist her. Har fått bort det meste. Og en havna i peisen, gitt - ooops! Kos deg med twist!

Elisabeth, innerst i veien sa...

Her er nisser og barnåler forsvunnet, men oppdaga selvfølgelig akkurat et par hjerter jeg hadde oversett. Lurer på hvor lang tid det tar før jeg orker å gå helt opp på loftet og rote fram den rette pappeska....

Kos deg med twisten, jeg er litt muggen for Mannen har spist opp resten av After Eighten og da tror jeg jammen meg all julesnopen er rydda av veien også - søren.

Siri sa...

Her ble alt ryddet vekk over flere dager. Den store hauegn med jul ble løftet opp på loftet i går - så nå samler vi sammen resten og tar det opp en dag det regner n gang...
13. dag jul synes jeg er greit, men ofte legges det til helgen etter. Siden det ikke er gjort på fem minutter.

Janet sa...

Det er et paradoks at man må vaske før vaskedama kommer. Det er derfor vi ikke har anskaffet oss det. Det hadde trolig blitt mer jobb for meg enn det er i dag.
Kos deg med twist i et nissefritt hjem.
Ps: Kjekt du ble med på lotteri. Lykke til

SURRESILJE sa...

Hvordan skal du rydde hjemmet så ikke Gemalen fatter mistanke? Tips takk!

Hilde sa...

Herlig blogg du har - har begynt å følge med på deg :o)
Men du, jule frem til 13.desember (!) var da litt mye, eller lite... alt ettersom. Selv er jeg glad for 20. dag jul og skal absolutt ta for meg av julesnopet frem til da (har fått innkalling til tannlegen da nemlig, så da er det vel likegreit at det er over...).

Bergljot sa...

Så hyggelig;-) Å huff. Har jeg skrevet desember? Nå kunne jeg jo late som om det var en innlagt "finn en feil", men det er jo ikke det....