tirsdag 21. september 2010

En time og ett kvarter

Det er litt rart.

Da jeg var bare meg selv, trengte jeg nøyaktig en time og et kvarter på morgenprepping. Jeg dusjet, fønet, sminket og stæsjet meg etter beste evne. Så kledde jeg på meg og av meg og på meg noe helt annet.

Jeg laget frokost og kaffe, leste avis, drakk litt mer kaffe (fram til 1997 røykte jeg også, for the record), hørte på radio, pusset tenner, tok på lebestift og så yttertøy - og så bar det avgårde. Alltid i siste liten.

Jeg trenger fortsatt nøyaktig en time og et kvarter på prepping. Forskjellen nå er at det nå bare er avsatt om lag sju minutter på videreforedling av meg - de brukes samlet til å dusje, kle seg, ta på seg fuktighetskrem og mascara, stappe i seg en brødskive samt pusse tenner.

De øvrige 68 minuttene brukes til å få opp og kle tre unger og til dels en mann, børste og flette hår, krangle om antrekk og om hvorvidt man faktisk trenger å børste hår, lage frokost og sørge for at denne blir spist samt rydde av bordet.

Innimellom kjefter jeg litt på Gemalen for mangelfull deltakelse i morgenstellet og for at han ikke står opp når klokka ringer, og så gneldrer jeg litt på Sønnen som glemmer å tygge brødskive fordi han også skal se på tv. Når skiva er fortært, trer jeg på Sønnen yttertøy og ransel og puffer ham ut i retning skolen.

Døtrene spiser i prinsippet frokost i barnehagen, så de skal bare kles på yttertøy og monteres i bilen, sammen med tilleggsutstyr som nister og byttetøy etc. Gemalen leverer og henter i barnehagen. Det er en ordning jeg er meget godt fornøyd med, for å si det sånn.

Når jeg så kommer meg ut dørene i siste liten, har det altså gått en time og ett kvarter siden jeg sto opp. Endelig kan jeg se meg i sladrespeilet (må jo det, for å se om jeg har glemt å ta på mascara på det ene øyet eller noe).

Bergljot (nesten) naturell ser tilbake på meg. Hun minner meg om en ribbet påfugl. Blå under øynene, litt rådvill i blikket med et bistert drag om munnen. Praktisk kortklipt og gjennomført ustailet. I forstadiet til fase Kjerring. Det er bare å innse at glanstiden er forbi.

Uten mascara hadde jeg vært ei kjerring. Huff.

16 kommentarer:

Åshild sa...

Om noen få år kan du igjen bruke 1 time og 1 kvarter på deg selv hver morgen, og du lurer på hvordan årene med småbarn kunne gå så fort.

Gafflan sa...

Ta det med ro Bergljot! Om något eller några år får du plötsligt tid till att ägna lite mer tid åt dig själv på morgonen men det är jobbigt med små barn, speciellt på morgonen för man sliter som ett djur för att få allt att gå så smidigt som möjligt. Det där med extra tid på morgonen betyder inte alltid att man ser vacker ut när man drar på jobb...hmmm...jag vet för mina blåa ringar under ögonen har dessvärre inte försvunnit och rynkorna runtom i ansiktet har (tyvärr) blivit fler ;D
klem til deg.

Unknown sa...

He he!! :D
Sånn er det! Tenke eg skulle skrive nokre vakre ord om at du, når du er småbarnsmor, har ein sånn vakker utstråling at du ikkje trenger bruke så mykje tid på pynt.. men det vart litt klissete...
Du får heller trøste deg til kommentarene over... ;)

Mette sa...

Hehehe... kjenner igjen den situasjonen. Jeg lurte en stund pa om jeg skulle ta opp pa band det jeg gjentar HVER ENESTE MORGEN...

MEN det kommer til a endre seg som de over har sagt. Na som sonnen kan sykle alene til skolen har jeg lagt om dagsrytmen slik at jeg far alle ut av huset forst og har da 30 mins pa meg selv til jeg ma hive meg pa sykkelen. De 30 mins ALENE er blitt en gylden tid pa dagen ;-)

ha en fin dag!

MammaMy sa...

Iallefall så er du ei morsom kjerring!

Unknown sa...

Hahaha, og eg som barra har ein "liten" :o)

Gjenkjennelsesfaktoren e imidlertid høge i det mesta du skrive. Takk for at du dele, og gir oss andre et smil i kvardagen!

Mamma Mio sa...

For et øyeblikk siden hadde jeg en faretruende, mørk materie av kjerringfølelser rundt meg. Så kom jeg hit og fant befriende fjas fra sidelinjen og kjerringfølelsene bare trakk seg sakte tilbake og grøten jeg har hatt i håret en stund gjør meg alldeles ingenting. Takk:)

Maria sa...

Signerer. Sukk. Vurderte en stund å klippe av meg håret for å slippe fadeser av typen underbukse-som-hårstrikk...

Men det er en mening med det. Får du mer enn 7 minutter til å studere ditt eget ytre, kommer du til å kollapse i sjokk og vantro over den generelle forfallet som har funnet sted siden den gang du kunne bruke 1t45min på badet. Man oppdager nemlig ikke det fulle omfang av rynker og skygger og tomt, trøtt blikk i ryggespeilet.

Bergljot sa...

@Bestemors hage; Gafflan; Ingrid: Tusen takk for trøst! Jeg suuuuuger det til meg.

@Mette: 30 gylne minutter, helt alene i huset - høres fantastisk ut!

@MammaMy: Jeg tviler på at mannen min er enig med det i det - iallfall før halv åtte på morgenen.

@Namaste: unge i huset = mindre tid til mor. Sånn generelt. Tre er ikke så mange flere enn en enn man skulle tro.

@Mamma Mio: Velkommen hit - og takk i like måte;-)

@Maria: Så sant, så sant. Sukk. Heldigvis blir man noe fjernsynt (jeg holdt på å skrive fjernstyrt, men så ille er det dog ikke) etter fylte førti. Det innebærer at man må ganske tett oppi speilet for å se alle lytene. Eller forresten, det holder å se bilder av seg selv... Skrekk og gru.

Hello Baby Lou sa...

Uff, ja, kjente meg igjen der. Tok tidligere idag en titt på neglene og registrerte at det er en stund siden de sist ble filt. Hanne-før-barn hadde selvsagt filt dem for lenge siden.
Ringer under øynene, har gått tom for concealer og den er langt nede på prioriteringslista. Hanne-før-barn hadde kjøpt ny før den gamle gikk tom.
-For ikke å snakke om tiden på morgenen som er avsatt meg. Sikkert a' la deg.
-Men kjerring? NOPE!

hh sa...

Tror jeg ikke noe på. At du er på forstadiet til kjerring, altså. Men følelsen, derimot, den kan jeg godt kjenne igjen! Men noen dager går bedre enn andre allikevel, hva prepping angår.

Shy sa...

Ha! Du vert aldri kjerring! Du er altfor tøff!

Heidi sa...

Superdamer blir ikke kjerringer! Superdamer klarer ALT på veldig kort tid! :o)

Elisabeth, innerst i veien sa...

Ja, kjenner til den. Jeg og Trollet er ute av døra ca. 35 min etter oppstart. Da er det avsatt sånn cirka 3 minutter til kombinert sminking/frokost/yttertøy...Og jeg er livredd for være kjerring så jeg slenger på øyenskygge og kajal i tillegg til mascaraen. ☺

Pia sa...

Huff, kjenner til det der....ofte rekker jeg ikke å se meg sjøl i speilet en gang, kanskje like så greit..
Mascara MÅ på
Men kjerringer blir vi aldri, Bergljot! Det er ikke bare utseende som gir personer kjerringpreg - husk det!

mcshesea sa...

x6c06o7k86 i1y78s3j18 w8i47n8m75 d1w92c6z05 v9w23l4t20 z1r86x1c55