fredag 17. september 2010

Utakk er verdens lønn. Øh.

Innen økonomifaget beskriver begrepet tilbud og etterspørsel relasjonene mellom potensielle selgere og kjøpere av et økonomisk gode i et marked med fullkommen konkurranse (Okei, jeg måtte slå opp i Wikipedia for å formulere det der).

Gjesp. (Hold ut, please, det kommer et poengtert poeng litt lenger nedi her.)

Fritt omsatt betyr det noe sånt som at hvis det finnes lite av noe som mange vil ha, så må man være forberedt på å betale mye for det. Og omvendt.

Det er kamp om de beste hodene også. I oljebransjen har det for eksempel vært et remjende behov for gode teknologer. Selskapene slåss om fagfolkene - med de midlene de har. Og hvilke midler har de? Lønn, lønn, frynsegoder, utviklingsmuligheter, ymse gulrøtter og lønn.

I dag er det toppnyhet på NRK at kommunene i Rogaland overbyr hverandre for å få fatt i kvalifiserte førskolelærere. Det er visst grusomt bekymringsverdig og en stor utfordring for kommuneøkonomien. Hele 40.000 kroner over tariff betaler Hjelmeland kommune til en nyutdannet førskolelærer.

Tenk det, dere. De må betale mer enn den tariffestede fislelønna for å få kvalifisert arbeidskraft. Det er visst ikke nok å lokke med det de pleier å lokke med i Hjelmeland - nemlig staselig natur og stor avstand til de fleste fristelser (les: begredelig kollektivtilbud og dårlige veier).

Synd at Adam Smith er død. Han kunne sikkert ha forklart meg forskjellen på rekruttering av petroleumsingeniører og førskolelærere. Hvorfor er det greit å bruke god lønn for å få fatt i en god ingeniør, men ikke greit å bruke god lønn for å få fatt i en god førskolelærer?

Kan noen forklare med det? Anyone?

(For ordens skyld vil jeg si at jeg ikke er helt banan i hodet. Jeg vet at det er forskjell på privat og offentlig sektor - blant annet.)

5 kommentarer:

Janet sa...

Kan det være fordi at man i barnehagen vil ha personer som virkelig - virkelig vil dette, med hele sitt hjerte uavhengig av lønn? At det nettopp derfor er et viktigere yrke? De vil ikke ha pengegriske kynikere blant barna? Var det logisk? Njei, ikke helt. For kvalifisert må man vel være uansett...

Unknown sa...

Omsorgsyrker skal nok være eit kall. Får dei lønn også nå!?
Dessuten har offentlig ansatt ein del goder som privat ansatte ikkje har. Bl.a 2 timer BETALT ammepause! (dersom dei ammer - sjølvsagt)
Vi i privat sektor har rett på 1 time - ulønna...med mindre vi har forhandla oss fram til noe bedre...(hvilket min bedrift ikkje har...)

Bustenellik sa...

Nå hersker det vel strengt tatt tvil om Adam Smith var så glup som enkelte økonomer skal ha det til. Enkelte har jo gått så langt som å kalle ham en juksemaker pipelort (t.ex Schumpeter). Når det er sagt, så tror jeg nok du er inne på noe når det gjelder offentlig vs privat sektor. Det hersker vel imidlertid liten tvil om at førskolelærer også er et viktig yrke, så hvorfor det skal være så vanskelig å gi dem en skikkelig lønn er jo en gåte. Dog har jo ikke en førskolelærer en like direkte verdiskapning (om man tøyer begrepet en smule) i samfunnet som da t.ex nevnte teknologer, uten at det er noen grunn til diskriminering av den grunn. Da kan man jo i så tilfelle spørre seg hvorfor det ikke er fett betalt å være fabrikkmedarbeider? Når jeg leser innlegg som dette priser jeg meg lykkelig for at jeg er utdannet økonom og er i ferd med å utdannes til ingeniør - ting kan jo tyde på at fremtiden sikres bedre da. Men, førskolelæreren går like lenge på skolen som meg som skal bli ingeniør? Dette er jo bare ulogisk fra A til Å!?

Lilljekonvall sa...

Nå har jeg lest den fin,fine bloggen din og humret meg igjennom side opp og side ned; her kommer jeg til å gå oftere gitt :)
Super helg !
Beste hilsen fra en eks fskl,til en annen fskl,
Lilljekonvall :)

Anonym sa...

Enkelt; førskolelærer er tradisjonelt et kvinneyrke!