torsdag 19. august 2010

Facts om flått-faen...

...for fuck, hadde jeg lyst til å skrive, med det ble for drøyt i en tittel.

Det fine med internetten er at det er så lett å finne ut ting om ting. Alt kan guggles - og guggler man på for eksempel lyme nevroborreliose, så finner man de heftigste skildringer og historier.

Man kan lese om lammelser og synsforstyrrelser og ALS og depresjoner. Om varig ødelagte nerver, leddsmerter, hjernehinnebetennelser og forstyrrelser i hjerterytmer. Og man lar seg skremme, man blir redd og rystet og man tenker på hvor galt ting kunne ha gått.

Jeg har nå lest at det er fire prosent sjanse for å bli bitt av flått hvis man er ute i ti timer (i flåttrike områder, altså. Risikoen er trolig mindre midt i byen og nord for polarsirkelen.)

Blir du bitt av flåtten, er det 0,5 prosent sjanse for borreliainfeksjon per bitt.

Av de som får borreliainfeksjon, får mellom 10 og 15 prosent nevroborreliose. Mellom fem og ti prosent får leddbetennelser, mens en prosent for hjerteforstyrrelser. Resten får bare hudsymptomer.

Jo lenger flåtten får meske seg med blod, desto større er risikoen for smitte. Tar du den før den har sittet i 24 timer, er risikoen liten.

Bare 30 prosent av de som får påvist borreliainfeksjon vet at de er bitt av flått.

Dersom du blir bitt av flått og får "ring" rundt bittet, skal du ha antibiotika, uansett.

Borreliose er vanskelig å påvise, fordi man kan ha antistoffer i blodet uten å være syk - og omvendt. Dessuten varierer symptomene veldig. Siden immunforsvaret svekkes, kan pasienter også få mange andre infeksjoner - og da er det fort gjort at legene konsenterer seg om disse, uten å lete etter flått som bakenforliggende årsak.

Stakkars lille jenta mi. Hun har nok vært mye dårligere enn vi har vært klar over. Heldigvis er hun bedre, det er tydelig at medisinen virker. Hjemmesykepleien er innom hver dag, og vi har opprettet et lasarett på gjesterommet. Dere vil ikke tro hvor mye utstyr som må til! Bandasjer og taper og saltvann og pulver og sakser og hansker og nåler og sprøyter og fulgene vet hva.

Vilikke samarbeider til dels bra, men hun synes det er grusomt kjedelig å ligge der med slangen i hånda. Og hun vil ha ut veneflonet, sier hun. Jeg strever med å finne gensere og klær hun kan ha på seg, ikke lett å finne noe som går over hånden og underarmen. Heldigvis er det sommer...

Og nå lover jeg å ikke mase mer om blod og flått og sånn.

8 kommentarer:

Unknown sa...

Pyton med veneflon! Eg har full forståelse for at Vilikke vil ha den ut.
Skummelt med flått...vi har den rundt oss på alle kanter her vi bur, og plukker flått omtrent daglig... Fordelen er at vi iallfall veit at vi er bitt av flått, hvis vi blir sjuke... :/

Lina sa...

Wæh...for noe fuckings dritt!!!!

Janet sa...

Du skriver så bra om dette, hadde aldri hatt giddet å lese om flått hvis det ikke var for deg. Og det er jo faktisk nyttig og vite litt. Så jo, du må bare skrive mer.
Håper at det går bedre med henne etterhvert.

MammaMy sa...

Dette er ikkje masing, skriv i veg, så mykje du vil, om flått - kan vera greit å "plassera" ting i ein blogg. :) Ja, internettet er både ein velsignelse og ein forbannelse. Eg guugla ein gong "muskelknute", og havna til slutt på nettsidene til eit begravelsesbyrå!! Kan bli mørkredd av mindre. Ha ein fin dag!

Cecilie sa...

Flått-dritt. Synes synd på vilikke og dere. Men høres ut som hun er veldig flink da!

God klem!

Shy sa...

Du må gjerne skrive om flått og blod og sånn. Har lest ein del om styggedomen sjølv. Stakkars jenta di. Men det verkar som ho trass alt tek det bra. OG veldig bra at medisinen ser ut til å virke.

Siw sa...

Å, stakkars deg, da, som mamma er det ekstra sårt kan jeg tenke meg ...man vil bare skjerme sine kjære! Men nå er tiltak i gang, dette blir nok bra! Så får du skjemme jenta di bort litt ekstra, når hun har vært så syk :) Skriv om flåtten, du - dette vil jeg gjerne vite at får den lykkelige slutten som jeg tror på! Varm klem på deg, ønsker deg en god helg :)

Maria sa...

Fysj og fy! Flått er skumle greir - har lest endel om det, og det kan jo skremme en ut av ens gode skinn. Heldigvis er de crazy-flått-historiene skjeldne.

Du skulle ikke bazaret bort de pulsvarmerne - de må jo være perfekte veneflonvanter! Fikk intravenøst etter at jeg ble matforgiftet etter fødselen - det ser eklere ut enn det er, men litt ekkelt når det henger seg fast i klær og slikt.

God bedre!