fredag 13. august 2010

There will be blood


I går tok jeg Telefonen, den store. Jeg ringte blodbanken og meldte meg og min gemal til tjeneste. Damen i den andre enden, bloody Mary, ble rent opprømt, følte jeg. To postensielle givere i en smell!

Jeg har jo gitt av meg selv før, også på dette området. Gemalen er jomfru. Vi blir nå begge kalt inn til samtale og testing, tross alt har det skjedd mye på blodfronten de siste årene, meddelte damen. Det var ikke sånn som sist jeg gav - håh nei! Hun fikk det til å høres ut som om det var i oldtiden. Akkurat som om aids ikke var oppfunnet på den tiden.

Men det er bra de er forsiktige og siler ut obskure givere som bare er ute etter håndkleende deres eller mummikoppene. Folk som har promiskuøse livsførsler og ikke har seksuallivene sine på stell. Det har man når man har vært lenge i ekteskapet. I den grad man har et seksualliv, altså.

Gemalen og jeg har REMA 1000-blod. Vi er begge A+. Det kan godt hende at det bare er sånn vanlig blod på hans side, på min side er det derimot mye nobelt. Faktisk er det rene, skjære uflaksen at jeg er blitt så ordinær.

Husker dere Fleksnes (bildet, velvilligst lånt ut av internetten)? Han som hadde så sjeldent blod at han helst bare ville sette av blod til seg selv i -banken? Far min er like eksklusiv. Han er en AB-, og de er så uvanlige at jeg tror de blir stoppet ut og satt i monter når de vandrer heden. 4 prosent av befolkningen i Norge er AB. 15 prosent av disse igjen er Rhesus -. Til sammenligning er 49 prosent av befolningen A+. Say no more.

Mor mi er en 0 (sorry, mamma), men en uvanlig en, i og med hun er negativ på noe som heter Kell.

Disse to særhetene klarte altså å få fram meg, en samlebåndsvare, en dølahest. Den kjensliga araberhingsten (okei, det er Paaskeharen jeg snakker om) kom året etter, han er en B-. Han er ikke fullt så "smal" som vår far - 8 prosent av alle norsker er B. Og 15 prosent av disse igjen er negative, må jeg få repetere. Sånn sette skulle han være sånn cirka 50 ganger mer sjelden enn meg(0,08:100x15=0,012).

Jeg synes det er ganske irriterende, for å si det rett ut. Okei, jeg ligger godt an i krisetider - jeg antar at det er mye a+-blod i banken. På en annen side vil det jo bli rift om dette skvipeblodet dersom mange trenger det på en gang - sant vel? Sånn sett kommer jeg ikke nødvendigvis bedre ut enn han araberen. Det er jo ikke så mange som etterspør sjampanjeblod.

I september skal Gemalen og jeg blodbankes. Nå er jeg grusomt spent på om vi klarer å kvalifisere oss. Som sagt har det skjdd mye på blodfronten siden sist jeg donerte, det var vel midt på nittitallet.

Les mer om blodtyper her. Og her kan du lese mer om hva som kan skje dersom du tar for mye jern på en gang etter å ha gitt blod. NB! Sterke scener!

18 kommentarer:

SURRESILJE sa...

Var det dette dere prata om da dere så hverandre dypt inn i øynene på O Store Porselensdag? Jeg bare spør!

Bergljot sa...

Neida. Da hadde vi nok med å tygge biff. Og stirre.

Pia sa...

He he, elsker tittelen din her - jeg sier ofte akkurat det, med sånn dyp, dramatisk stemme.
Men over til blodet - flott at dere/du er blodgiver. Jeg er ikke så god på sånt som har med blod å gjøre. Synes det er svimlende. Så jeg egner meg ikke som blodgiver. Men har sikkert nok å ta av.

Trine sa...

Oh my blood!
Her har du gjort din research, ser jeg. Jeg er også en A+. Jeg GIR BLOD. Det er en god gjerning. Og av de som trenger blod, er prosentandelen omtrent den samme som de som gir blod. Så det trengs jo mer av den typen - og er derfor like viktig som Sjampis-giverne!

Bergljot sa...

@Trine: Sant nok. De som ligger dårligst an, er nok 0-ene. De som kan gi til alle, men som bare kan ta imot 0 selv...

@Pia: Jeg våger ikke å benevne meg som blodgiver ennå, tross alt er jeg ikke godkjent...

Siw sa...

Javel. Da kjenner jeg min fremtidig skjebne - jeg stoppes ut og stilles i monter ;) ... min blodtype er AB Rhesusminus! Fine greier! Jeg vet ikke helt om jeg er enig i ressonementet ditt, om at det er bedre muligheter for de som har en sjelden type, siden få etterspør dette - det er vel likevel mindre å få av det? Men jeg lurer på om ikke det også var slik at jeg da kan benytte meg av både A og B, og får full pott .. imens holder jeg fingrene krysset for at det ikke blir nødvendig med det første! Du er både modig og flink som stiller opp. Jeg er redd jeg svimer av bare ved tanken! Lykke til! :)

Osloskånskan sa...

Jeg fikser det ikke, har prøvd. Da dama nermet seg meg med en nål feit som en urholkad falukorv gikk jeg i dekkning. Det gjorde blodet til hodet mitt og.

Næ, detter er ikke meg, hvis jeg absolut ikke må. Fint at noen greier det.

MammaMy sa...

Fin utgreiing det der, hadde nok blitt Mg+ i biologi her ja. Rema1000-blod!! :):):) Eg ler meg snart i hel av deg, fjaseBergljot. God helg!

lise sa...

Det er spennende, dette med blodtyper. Mannen min er B- og jeg er ...A+. Vi har begge en forelder med 0, så teoretisk sett kan barna våre ha hvilken som helst blodtype. Jeg ble litt skuffet da jeg skjønte at de ikke hadde til hensikt å finne ut hvilken blodtype eldstemann hadde da han ble født. Ikke en gang nysgjerrigheten min fikk dem til å sjekke. Heeelt unødvendig, sa de. Er de A+ eller 0+ er jeg forsåvidt enig. Det er virkelig ikke noe å skryte av. Men tenk om de er mer noble da? Da ville jeg jo stadig ha et annet samtaleemne enn været..!

For øvrig er også jeg blodgiver, og trengte ikke annet enn å stille opp og fylle ut det vanlige skjemaet første gang jeg skulle gi igjen, etter elleve år i gravid- og spedbarnsmodus.

Lykke til med blodavsettingen - og husk å forsyne deg med din del av lefser, kjeks og brus. Her har det vært en stor utvilkling de siste ti årene, rød lunken saft er en saga blott.

Jonna sa...

Lykke til! (Tenk om man kunne gitt blod på Rema-1000.... så praktisk!)
Jeg er stadig innom banken og donerer en skvett B+. Hva gjør man ikke for en Mummikopp med Hufsa på, eller for å fylle opp skapet med håndklær.

Bustenellik sa...

Jeg har både sprøyteskrekk og blodskrekk, og priser meg lykkelige over at det finnes mennesker som deg og gemalen når ikke jeg kan gjøre nytte for meg i samfunnet.

Shy sa...

Ler så eg nesten svimer av her!
Svimer av gjer eg også når eg ser dessa nålene og blodet som strømmer gjennom tynne plastrør! Eg er lykkeleg for at alle ikkje er like pinglete som meg.

Unknown sa...

Mummikopp!!? Skal revurdere dette med å gi blod, ja! :)

Hello Baby Lou sa...

Får satse på skikkelig krise, ja, sånn at ditt vanlige blod blir ettertraktet, hehe.

Jeg meldte meg forresten også som blodgiver, kom til blodbanken og fikk vite at jeg rett og slett hadde pingleblodårer og ikke kunne være giver. Men jeg slår meg av og til på skulderen fordet, for jeg HADDE jo vært blodgiver om de hadde klart å skvise ut blodet mitt.. (I ånden gjør jeg jo en god gjerning..)

Elisabeth, innerst i veien sa...

Hva!? Får man Mumminkopper for å tappe en halvliter blod? Trenger å utvide samlingen, har bare to kopper....Å være blodgiver er supert, dere blir sikkert godkjent og oppnår tittelen.

Anonym sa...

Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
Look advanced to more added agreeable from you! However, how
can we communicate?

Here is my weblog cupid dating site

Anonym sa...

advertising

Here is my webpage ... http://rikard.bruse.com/index.php?title=Användare:LourdesSt

Anonym sa...

One more important area is that if you are a senior citizen, travel insurance intended for pensioners
is something you should make sure you really take into consideration.

The more aged you are, the harder at risk you will be for permitting something
terrible happen to you while in most foreign countries.

If you are not necessarily covered by many comprehensive insurance,
you could have quite a few serious troubles. Thanks for giving your suggestions on this website.


My site ... adult sex