tirsdag 17. august 2010

Vi har visst borrelia


Ikke jeg, altså, men femåringen. Og nå er jeg bare så glad for at legene endelig har funnet en forklaring på at jenta har vært "ute av hakk" hele sommeren.

Det begynner først i juli, jenta får feber. Så kommer det et underlig, rødt utslett på kinnet og rundt øret. Legen er usikker på hva det er, men hun finner lungebetennelsebakterier (!) i huden. CRP-en er ok.

Dagene går, utslettet blekner - men så blir hun rødflammet andre steder på kroppen, både i ansiktet og nedover mage og rygg. Ikke klør det, ikke svir det, ikke stikker det ut, ikke flasser det. Hun er bare rød.

Periodevis har hun litt feber, mer alarmerende er det at hun er totalt utmattet og at hun nesten slutter å spise. Hun går ned i vekt, er trøtt hele tiden og vil bare sove. Vi valfarter legesenteret og legevakten, det blir tatt blodprøver og kroppen hennes blir undersøkt. Fortsatt fin CRP og normale blodprøver. Det tas borrelia-prøve, men vi kan ikke vente oss svar på flere uker.

Etter ørten legebesøk blir vi sendt til sykehus. Det blir tatt røntgen og enda flere prøver. Barnelegen finner ikke noe nytt - men han antyder at de heller mot at det kan være borrelia.

I går kom telefonen fra legen - og joda - det er sannsynligvis borrelia. Vi skal tilbake til sykehuset i dag, er spent på hva slags behandling de vil gi henne. Antibiotika blir det sikkert - men legger de henne inn og gir det intravenøst? Eller holder det med pillekur? Uansett blir det pest-/koleraproblematikk, pikebarnet har aldri svelget en pille, og hun avskyr å bli stukket (gjett om hun er blitt stukket de siste ukene...).

Jeg vet at de noen ganger tar ryggmargsprøve, lurer på om hun må gjennom det også? Håper hun slipper det. Jeg kjenner at jeg også har fått nok av at de stikker henne.

I grunnen vet vi ikke så mye nå. Siden hun ikke har tegn på hjernehinnebetennelse, bilyd på hjertet, lammelser eller noen av de andre nifse symptomene noen borreliasmittede får, håper jeg at hun er lett rammet og kurant å behandle. Og jeg håper inderlig at hun snart blir seg selv igjen.

Og så lurer jeg på når og hvor den der jævla flåtten satte seg på henne. Vi har sannelig vært flere steder der det er mye av udyra - men denne ene møkkaflåtten, han lurte oss. Men så er det visst bare 30 prosent av de som får borrelia som vet at de har hatt flått på seg - ganske vanglig å ikke vite, altså.

Mest av alt er jeg takknemlig for at vi vet - og for at vi bor i et land i en tid der det går an å få medisinsk behandling.

22 kommentarer:

MammaMy sa...

Uff, uff, uff! Stakkars dåkke, og stakkars vesle jente! Får heilt tårer i augene av det du fortèl... Kryssar fingrane for at ho får riktig og effektfull behandling snart. Lykke, lykke til! Varm helsing.....

Anonym sa...

Uffa,stakkar lita,håper det går bra med henne. :) Klem Mette.

frk. Figenschou sa...

med erfaring kun fra storesøsterfronten tenkte jeg at jo det kan jo være deilig når de for eksempel er veldig forkjølet og helt stille en dag eller to, men det begynner jo å bli skummelt når ukene går. Bra de fant ut av det!

Trine sa...

Nei og nei. Dette er noe av det skumleste jeg kan tenke meg. Så leit for henne og dere!!! Skjønner dere må være fra dere av engstelse. Lykke til - store og små. ((Klem))

Hello Baby Lou sa...

Dobbelt huff! Vi pleier alle 4 å bli bitt av flått iløpet av sommeren, og å bli syk av det, er absolutt den største skrekken. Godt de fant ut av det såpass tidlig, da..

Masse god bedring og lykke til med medisineringen!

bestemors hage sa...

Håper at det kan settes i gang en effektfull behandling og at hun fort blir frisk.

Unknown sa...

Så bra at dei fant ut av det! Da går det barer rette veien. Noen stikk eller piller går tross alt fort over... Håper ho slipper ryggmargs...men det går jo fort over det og.....
Lykke til med behandling!

Bergljot sa...

Tusen takk. Dere er snille.

Hege sa...

Godt at de har funnet ut av det, dette hørtes nesten litt skremmende ut.. Nå kan behandlingen settes i gang, og jentemoren kan bli frisk. God bedring og lykke til videre med behandlingen :-)

Lena sa...

Måtte bare inn å kommentere her. Vi var nemlig på sykehuset i dag og tok Borreliaprøve av gutten vår på 2. Han har akkurat de samme symptomene som du beskriver på jenta deres. Er så spent på svaret på prøven.
Han fikk flått for 3 uker siden, i bakhodet ... Grøss og gru!!

Masse lykke til da!!

Vibeke / Mammas Hus sa...

Uff og æsj. God bedring til den lille!!!!!

Unknown sa...

Og nå snakka eg med min mann, som nå nettopp har vært hos legen og fått antibiotika mot borrelia...
Han fant ein flått bak kneet sitt i natt, og såg denne typiske ringen...
Godt han oppdaga den!
Skumle saker!

Jonna sa...

Stakkars liten!
Men godt de fant ut av det. Håper hun får en enkel og effektiv behandling, og slipper flere skumle nåler etc....

Shy sa...

Huff , så då kom flåtten til dokke også! Eg håpar at det går bra med medisinering, og at ho slepp meir stikk.
Eg hatar flått! Abosolutt det verste eg veit!!

Vi skal giftes sa...

Off da. Håper at det ordner seg.

Ein tar ofte spinalpunksjon i ryggen for å få eit sikkert resultat. Det er eit stikk i ryggen. Ofte får ein litt lokalbedøvelse i form av plaster og nokon får litt beroligande slik at "humla susar". ;)

Behandlingen kan vera tablettar eller intravenøsbehandling som går over 14 dager. Då får ein venflon som "søstrene" pakker godt inn.

Det er løye med kva vi takler og handterer når vi først kjem uti noko. Og heldigvis har ungar som regel ein fantstisk måte å bearbeide ting på i etterkant, gjennom leik osv...

Lykke til. Dette skal gå fint.

Klem fra sjukesøter på barneavd.

Lina sa...

Oj, såpass! Tenker det er godt å endelig vite hva som var galt, og at legene kan starte behandling.

Det går helt sikkert fint! Masse god bedring til jenta di! :)

Osloskånskan sa...

Flått er noe lort, Borrelia i synnerhet! Håper hun får antibiotika i flytende form (finnes det?) og at hun straks blir frisk igjen!

Stakkars henne, og stakkars dere! Trøst trøst

Marianne sa...

Å fytti.
Som de fleste over her allerede har kommentert; flått er no herk. Ikke flott i det hele tatt!
Nå er det vel ofte slik at noe av angsten forsvinner det sekundet man skjønner at NÅ vet de endelig hva det er! Usikkerheten og bekymringen spiser jo opp både krefter og humør.
Håper dere får gode og presise svar og en god plan for hva som skal gjøres framover!

God bedring til jenta di!

Elisabeth, innerst i veien sa...

Å nei, huff, dette er ikke moro. Bra i alle fall at dere nå vet hva det er og kan behandle det, usikkerhet er fordedelig. Sender varme tanker og det skal nok gå bra. :-)

Huldra sa...

Oi oi.. Håper virkelig de får knekken på det med en real kur. Veldig godt du/dere har tatt det på alvor og ikke gitt dere med å finne ut av hva det er. Hater de krypene der! Plukket 4 stk. ekle kryp av den ene hunden her i dag. Det kryr av de i området her. Hat hat!

Kjenner ei som gikk lenge uten å vite hva som feilte henne, og hun ble plutselig midlertidig blind. Da de fant ut hva det var fikk hun en real kur over flere uker, og nå er hun helt frisk og fin igjen. Sier ikke dette for å skremme, men for å vise at det så absolutt finnes en kur som tar det pokkerskapet der.
Så lenge man kommer seg til legen og får satt i gang kur går det jo bra, så nok en gang er det flott dere har funnet ut av det. Barn er jo også så mye mer hardføre enn voksne, så du skal se hun kommer seg fort igjen. :)

Gi henne en stor god bedringsklem fra Blogglandia! :)

Siw sa...

Flåttfaen! Det er noen virkelig ubehagelige små skapninger, og resultatet kan være så skremmende av at de biter seg fast ..! Godt legene har funnet diagnose, og at jenta di får behandling nå - god bedring til henne :) og til mamma, som sikkert har lidd med vesla si! Dette blir bra :) Varm klem på dere fra meg

Bergljot sa...

@alle: Tusen takk for omtanke. Setter stor pris på fine ord.

@lena: Håper gutten din snart blir bedre og at dere får svar på hva som feiler ham!

@inghild: Takk for god forklaring på behandlingsopplegg!