mandag 31. mai 2010

Utfordrende godlukt


Juni har utfordret meg til å skrive litt om sju dufter jeg har assosiasjoner til, det være seg dufter som ikke er parfymerelaterte. Og jeg har måttet gruble! Men jeg begynner i en ende, så får vi se hva det blir til. Og, for ordens skyld, det er ikke alle disse luktene i seg selv jeg liker - men det de minner meg om.

1. Våren på Jæren og omegn er virkelig i gang når noen har observert vibå (altså vipa=fugleslag som plystrer på eiendommelig vis og som lager reir i åkeren). Vibå lukter ikke - men det gjør det når bøndene kjører "hevd" (=møkk) omtrent i samme periode som vibå dukker opp. Jesus, så det stinker. Men jeg forbinder drittlukta med... Vår!

2. Har dere vært i kjelleren på gamle hus? Og kjent den eiendommelige "murlukta" som stikker litt i nesa, men som er deilig likevel? I ekshuset mitt fra 1950-tallet luktet det gammelhus i kjelleren. Jeg pleide å gå noen trinn ned trappa, lukke øynene og ta et par magadrag - for det luktet mormors kjeller. Mormor som døde i 2003. Da jeg var gravid med min yngste, var jeg hektet på denne kjellerlukta (!). Jeg måtte ned og sniffe flere ganger om dagen, og undret meg i det stille over om jeg muligens var klar for psykiatrisk behandling? Enda sprøere ble det da jeg bedtrodde meg om dette forholdet til min mor - og hun kunne fortelle at hun var vill etter den samme lukta da hun gikk gravid med meg. Litt nifst og veldig rart.

3. Jeg er mest gal etter smaken, men også etter lukta av koriander. Jeg kunne spist koriander på alt, og jeg tuller ikke. Særlig sammen med hvitløk og ingefær...!

4. Kvae, eller harpiks, lukter godt, synes jeg. Fordi det minner meg om gamle dager, da jeg pleide å drikke gin, og det husker jeg at jeg pleide å like. Nå drikker jeg ikke gin lenger - Gemalen liker det ikke, så det blir liksom ikke til at vi kjøper det.

5. Jeg elsker duften av liljer - men jeg er så allergisk mot dem at jeg ikke kan ha dem i hus. Dessverre. Øyne og nese renner og renner - og det er så tragisk! Stakkar, stakkar meg.

6. Det er kanskje blomstene jeg kjente angen av da jeg kjørte motorsykkel også? Iallfall har jeg søte minner om å kjøre gjennom Frankrike med visiret oppe, varm sommerluft i ansiktet, krydret luft. Vi hadde all verdens tid, skulle Europa rundt og kjørte på lykke og fromme. Det var magisk.

7. Så! Nesten til veis ende. Det siste jeg vil nevne er lukta av klor. Ikke av husvask, nei, men av svømmehall. Den minner meg om da jeg var liten, da vi reiste med buss til Hjelmeland for å ha "bading". Jeg husker småkaldt vann, remjende og oppspilte unger, vann i nesa og en intens glede.

Der var jeg i mål. Jeg sender sporenstreks utfordringen videre - til alle mine lesere med gener i Trøndelag. Hallo trøndere og halvtrøndere - er dere der?

7 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

Fader, nå angrer jeg at jeg har stått fram som halv-trønder.....eller kanskje du ikke hadde fanga opp det..? Søren.
Det med kjellerlukt og gravide har jeg faktisk hørt før...!

Bergljot sa...

He he;-) Vet du har trønderblod i årene, ja. Det var noe du skrev en gang for lenge siden, om å ta toget til Trondheim og litt videre - veldig gjenkjennelig.

Helene sa...

Har du prøvd å klippe av støvbærerne på liljene? Du kan kjøpe duftsvake liljer på f.eks. mester grønn, og klippe av de gule greiene inni blomsten, som bærer på pollenet. Eureka, problem fikset:)

Pia sa...

Jeg har gudskjelov ingen trønderske aner. Men artig å lese om dine duftpreferanser.

Madame Mim sa...

Det er det tristeste jeg har hørt. Nesten.-
Stakkars Pia. Ingen Trønderske aner!
Livet er ikke like raust mot alle.

Bergljot sa...

Takk for tips, Helene - skal teste det ut;-)

Embla sa...

Hahaha, sånn kjellerlukt elsket jeg i begge graviditetene mine! Da jeg ikke har noen kjeller å sniffe brukte jeg unødvendig mye tid i T-banetunneler og liknende :)