onsdag 31. august 2011

Så gjør vi så når vi velger bispedømmeråd

Gjesp. Ikke akkurat en killer tittel. Men siden jeg har tenkt å komme med et viktig budskap, får dere bare holde ut.

Bergljot er noe så sjeldent som et statskirkemedlem. Eller, det er kanskje ikke så sjeldent, men jeg har en klar følelse at det er mer poppis å snakke om at man ikke er det. Jeg er ikke utmeldt, og jeg har tenkt å forbli innmeldt.

Siden jeg er medlem, får jeg lov til å være med og velge bispedømmeråd. Det er ikke så lett når man er litt sånn folkekirkelig, man vet jo ikke hvem kandidatene er og hva de står for. Jeg må innrømme at jeg har fått god hjelp av Stavanger Aftenblad, som har spurd dei einskilde kandidatane om hva de står får - og da blir det jo lett for meg å sile ut De absolutt uaktuelle.

Her er utsilingskriteriene:
a) Hva er kirkens viktigste utfordringer?
b) Bør kirken utarbeide en liturgi for par av samme kjønn som vil inngå et forpliktende samliv?
c) Hva tenker du om en framtidig kirkeordning?

Jeg er, som nevnt, temmelig folkekirkelig. Jeg har homoer i slekta (vel, egentlig bare en, iallfall så vidt jeg vet), og jeg mener bestemt at jeg har like stor rett til å gå i kirken som alle andre (selv om det skal innrømmes at jeg bare er der sånn unntaksvis).

Så til valget. Siden jeg er velsignet med stemmerett som medlem i Kirken, den norske, så stemmer jeg. Jeg stemmer på de som framstår som åpne og inkluderende, og som ser ut til å forholde seg til at vi lever i 2011. Og så stryker jeg mørkemennene. Jeg har gjort det allerede, bokstavelig talt, med grønn sprittusj i avisa.

Dessverre var det bare tre kandidater av ønsket kaliber på lista. Resten var enten uaktuelle, eller så utydelige i viktige spørsmål at det antakelig vil være bingo å stemme på dem. Jeg har ikke lyst til å stemme på en kar som uttaler, til spørsmål b), at han "vil gå inn i denne prosessen med et åpent og lyttende sinn, ikke en fastlåst posisjon." Jeg er rimelig sikker på hvor han vil lande når han har sikret seg plass i det høye råd.

Jeg er også litt bestyrtet over at mange av de yngste kandidatene framstår som mest konservative og minst inkluderende. Huff.

Andre enn meg som skal stemme? Eller er alle dere andre utmeldte?

11 kommentarer:

MammaMy sa...

Klart eg skal stemma! Men har ikkje gjort så grundig forarbeid som deg.... Godt valg!, er det det me seier?

Guro sa...

Shit. Jeg har aldri lest noen utspørringsartikkler av kandidatene her i omegn, vet ingenting om dem, og har av den grunn konsekvent stemt på den yngre garde. For det måtte jo liksom være best, tross alt. Men nå sier du at det kan ha vært et totalt bomskudd?!!
Fader...

Elisabeth, innerst i veien sa...

Jeg er medlem og har en homo i slekta, men jeg gidder faktisk ikke stemme. Vår lokalavis har ikke gitt meg tilstrekkelig bakgrunnsinformasjon for å foreta et veloverveid valg. Oppsøke informasjon? Neihei, ikke prioritert. Må jo prøve å finne ut forskjellen på de politiske partiene i kommunen også. Så mye å gjøre, så mye å føre....

Siri sa...

Så klart jeg skal stemme. Jeg er medlem, det forplikter.
Jeg ble også bedt om å stå på listen for valg til menighetsråd, og jeg hadde sikkert vært en nydelig motvekt til de som står der i dag, men takket pent nei. Så forpliktende er det ikke - og så bekjennende er jeg definitivt ikke...

Anonym sa...

Nå fikk du meg til å hente konvolutten..og tja..jeg burde vel abonnert på lokalavisen i tillegg skjønner jeg..for her var det ikke direkte mye info om de forskjellige..vi får "elle melle.."

takk skal du ha(ironi)..nå må jeg sette meg inn i dette her! :p

Elisabeth, innerst i veien sa...

SV; Hvilken versjon av IE har du?

Liv-Inger sa...

Er nok utmeldt. Gikk noen runder med meg selv for noen år siden, og kom frem til at jeg jo faktisk ikke tror. Jeg tror ikke på Gud. For meg er det absurd å skulle tenke seg at det finnes en god og allmektig Gud med tanke på all ondskap og nød som finnes her i verden. Og mange av holdningene til kirken får meg til å steile!

Men nok om det. Bra at du skal stemme! Og at du bruker litt tid og krefter på å sette deg inn i de ulike kandidatenes holdninger. Enig med deg. Ut med mørkemennene!

Åshild sa...

Er ikke medlem. Blant annet av grunner du omtaler.

Hustvedts sa...

Så bra at du bruker tid på å "bli kjent med" kandidatene, og at du stemmer :-) Jeg må innrømme at jeg ikke har brukt mye tid på bispedømmekandidatene, men de som skal velges inn i menighetsrådet her i kommunen har jeg nesten full kontroll på. Vi er da ikke SÅ mange innbyggere her ;-)

Godt valg!

Jeanette Kvinlaug sa...

Jeg skal stemme, og kommer til å velge en av de konservative fordi de står for det som bibelen sier.
Ingen blir noengang nektet å gå i kirken, men jeg ønsker at de som leder den skal stå for det som faktisk er grunnlaget for kirken- bibelen.

namnam sa...

Jeg skal også stemme. Så lenge det er statskirke her i landet, skal jeg i hvert fall gjøre mitt for å holde mørkemennene unna, bibelen kan vel tolkes i ulike retninger spør du meg. Er enig med deg at det av og til virker som de yngste er de mest konservative - behold the future!