søndag 18. juli 2010

Agurktid (2) og husmorbetraktninger (3?)


Det går ikke direkte over stokk og stein i Bergljot-heimen om dagen. Eller, i neste uke går det muligens i det minste over stein, for da skal Gemalen bygge skifermur rundt arealet som forhåpentligvis vil fungere som hage en dag. Men altså lite stokk.

Vi tusler rundt i heimen og tidvis i ring rundt huset i påvente av at vinden skal løye og sola varme. Og jeg synes det er litt urettferdig at noen surfer i hetebølgene, mens vi knapt nok har hatt en eneste anstendig sommerdag. Dett var dett om været for denne gang.

Men altså, siden Bergljot for en tid tilbake kunngjorde at bloggen basker i motgang og agurker, tenkte jeg at det var greit å komme med et lite husmortips. Eller kjepphest. Eller noe. Ikke relatert til agurker, men til paprika.

Tingen er at jeg stort sett er den eneste i hele verden som kan skjære opp en paprika riktig. Iallfall i min omgangskrets. Alle skal på død og liv angripe frukten i den frøfrie enden - og det fungerer jo fint helt til man nærmer seg stilken bak. Da går resten i søpla fordi restpaprikaen kun er frø og gørr og elendighet.

Husmor-Bergljot gjør det omvendt; jeg sneier av stilkenden, skyller hele greia og spar ut frøene. Dermed er det faktisk mulig å bruke hele paprikaen. Det er både sykt smart og usannsynlig miljøvennlig, vil jeg si. Til og med endestykket av paprikaen, det som omslutter stilken, kan anvendes direkte.

Jeg har tilnærmet meg paprika på dette geniale settet i tjue år. Tross lange og gode erfaringer, har jeg dog ikke lykkes med å omvende Gemalen til å gjøre det samme. Men det er vanskelig å oppdra/-lære mannfolk, det vet alle som har prøvd.

Så jeg lar ham holde på, snill som jeg er.

13 kommentarer:

Åshild sa...

Har nesten samme tilnærming. Så en kinesisk TV-kokk som snittet en paprika på en fantastisk måte. Her ingen forventninger om at herren i huset noensinne vil skjære opp en paprika. Alle andre gjennomgår grunnkurs før kniv og fjøl blir utdelt.

Elisabeth, innerst i veien sa...

Hmmm, jeg begynner med å fjerne stilk og hele innmaten. Du mener altså at man skal skjære en skive i stilkenden, vil frøinnmaten følge med da latså? Dette må testes. ☺ Husmorpoeng!

Trine sa...

Hm.. Smart du. Ingeniør?
Når jeg skal bruke hele paprika i for eksempel i mat - snitter jeg fra ene siden ved stilken over til andre siden av stilken. Så brekker jeg i to og vrir ut stilken med kjerne. Da går ikke et gram til spille!!
Lykke til med stein.

Heidi sa...

Hmmm, jeg synes du burde legge ut fremgangsmåten med bilder...

Bustenellik sa...

Bilder etterlyses, ja.
Og å oppdra en mann? Det skulle vel være mulig å fylle en bok med hvor håpløst det der.

Shy sa...

Jepp, det er den riktige måten! Så då er vi allefall to som gjer det rett. Eg anar ikkje kva Mannjen gjer. Eg held meg laangt vekk frå kjøkkenet når han lagar mat.

Tussilago sa...

Jeg liker ikke paprika...men det hørtes jammen ut som en hel vitenskap dette...og jeg ser gjerne bilder fra prosessen. Kan dette overføres til andre grønnsaker som jeg liker? Paprika er vel en grønnsak...eller...siden den har frø, er det en frukt da???
her i nord har vi også hatt regn og vind hele sommeren...hvis det kan være en trøst for deg å vite;)

Madame Mim sa...

En hel paprika, det blir myyye det. Siden Bromlemann ikke liker veksten så er det greit at noe "går til spille"

Unknown sa...

Her skjæres paprika opp fra feil ende, skjønner eg... Men ofte skrumper paprikaen inn før vi har fått spist den opp, så da blir jo ein del kasta likevel...
Men skal prøve å skjære fra rette sida fra nå! Begynner i morgon. Da får vi lunsj-gjester fra sola :)

Lina sa...

Hmmm....Jeg skjærer av en bit på tuppen (foran???) og trykker ut stilken med frø gjennom. Lærte dette av en kokk i Australia, funker jo forsåvidt fint det. Kanskje din metode er bedre...Men så gjør de jo så mye bakvendt down under atte.

Huldra sa...

Smart tips, og jeg må jo si at jeg aldeles ikke kan skjønne om noen gjør det på annen måte. Som du gjør har jeg også blitt lært opp til å gjøre fra barnsben av. Dog er det faktisk stort sett mannen i huset som er kjøkkenfar her, så jeg har ikke stort med hverken paprika`n eller andre grønne vekster å trøble med. Snille mannen sin som faktisk er god på å lage mat. :)

Husk å ta bilde av skifermuren når den tar form! Blir spennende å se den, for skifer er bærre lækkert. :)

Pia sa...

Jeg skjærer også fra tuppen, liksom, og fjerner frøa så godt jeg kan. Hvis du skjærer stilkenden - vil ikke mye mer enn bare stilken forsvinne da? Hmm, jeg må teste ut selv, skjønner jeg... Men takk for tips og at du ga meg nok en ganske så unyttig ting å fundere på...

Anonym sa...

Jeg gjør som deg, og det er best! :))) Spesielt om man skal ha fylt paprika... nam!