onsdag 1. april 2009

Vesle Hoa

Ungene mine er glade i hottentottsangen til Egner, den om Vesle Hoa (faktisk finnes det flere hottentottsanger, i en annen er det en fyr som lander hos hottentottene med helikopter og blir venn med høvdingen, men den kan jeg ikke tonen på).

Vesle Hoa er en trivelig liten negergutt med fjær på hodet sitt og ring rundt storetåa (de som tror at ringer på tærne er av vestlig, moderne opprinnelse, tar altså feil. Red. anm.). Hoa har bare bukser på, og buksene er gjort av strå, men Hoa liker buksene godt, for han er en ekte hottentott.

I sangen redder Hoa stammen sin fra en rivalerende stamme ved hjelp av en heftig trommekonsert. Etterpå får han sjokolade og kake og ny pil og bue av kongen, og alt ender til det beste for både Hoa og frendene hans.

Jeg skal ikke påstå at alt i denne slageren er politisk korrekt etter dagens standard. Mange vil sågar hevde det motsatte. Men melodien er fengende, figurene hyggelige (ikke babustammen, da) og ungene liker den.

Men, så til det store spørsmålet: Skjøtter vi kulturarven når vi studerer Egners skrifter på sengekanten, eller planter vi (jeg) fordommer?

Spesielt interesserte kan lese mer om Hoa og utfordringene knyttet til ham her.

4 kommentarer:

paaskeharen sa...

Likte den selv, jeg. Når jeg var guttunge. Det ER kinkig det der - hvis fargede blir støtt av Substantivet 'neger' (eller verbet 'å negre') - se da bør man kanskje ikke bruke det. På den andre side foregår denne sangen i et annet univers (Afrika) og i en annen tid. Jeg heller mot å beholde teksten slik den er. Hottentott pride. Over hele linja.

Bergljot sa...

Enig. Kloke ord fra haren.

Madame Mim sa...

Husker godt jeg den gangen Lille Hoa var gjenganger i ønskekonserten.Den gangen var Ønskekonserten et viktig program for hele familien. Selv fikk jeg være oppe til barnesangene var ferdigspilt. Sangen om vesle Hoa var favoritt forde den var så skummel. Jeg inntok samme holdningen som første gangen jeg så drakula på kino, vekslet mellom å holde for øynene og ørene.. Herlig! Det moralske dillemaet velger jeg å ikke ta stilling til.Hottentott javel?

wene sa...

find out here Ysl replica handbags Read Full Article designer replica luggage official website replica gucci