onsdag 9. februar 2011

Bergljot blogger nå også om håndarbeid

Bergljot hekler (nei, Bergljot hekker ikke - det vil jeg bare ha sagt, i tilfelle noen leste feil.)

Bergljot hekler oldemorsteppe, og Bergljot skjønner nå hvorfor det heter oldemorsteppe. Hvorfor? Fordi det er så inni hesterumpen forpult mange trådender som skal festes, vel. Man er kanskje i mål til man er oldemor, tidligst. Argh.

Ja det er ikke sånn at det går så infernalsk raskt med selveste heklingen heller, altså. Iallfall ikke når man har pålagt seg selv å feste samtlige tråder på 24 lapper i fargesammensetning A før man får starte på de neste 24 lappene (fargesammensetning B).

Hver hekkans lapp har fem farger, og hver tråd har en begynnelse og en slutt. Det blir, la meg se, 10 tråder som skal festes på hver lapp, og hvis man ganger det opp med 96 lapper - da er man oppe i 960 tråder. 960! Det er ikke til å holde ut.

Tror dere at det lar seg gjøre å lære opp en gemal til å feste tråder, eller vil det være å gå over streken?

Hilsen Bergljot, (t)rådvill

(Jeg kunne selvsagt aldri hatt en håndarbeidsblogg. Da måtte jeg ha lagt ut bilder av verkene mine, og det er jeg altfor lat til. Vet dere hva et oldemorsteppe er for noe? Hvis ikke, må dere guggle. Jeg får meg ikke til å tjuvlåne andres åndsverk til fjase-bloggen i mangel på bilder av egne.)

19 kommentarer:

Frøydis sa...

Hehe...fantastisk setning; det er så inni hesterumpen forpult mange trådender...
Herlig med en god latter sekunder etter jeg har startet å lese innlegget ditt! :-))

Kvinnelist...kanskje du får gubben til å ihvertfall feste noen tråder? Verdt et forsøk, de er jo ganske lettlurte til tider, disse mannfolka ;-))

ha en flott dag og klem fra meg

Kali- sa...

Jeg syns du er knallflink!
Jeg fester tråder når alt er ferdig. Kanskje. Ellers blir ting liggende leeeeenge. Veldig lenge. Sikkert til jeg - når jeg ligger 6 fot under - har tipptipptipptipptippoldebarn. Daaaa kanskje tråder kan bli festa. Eller lapper kasta. De er sikkert morkne og vræka innen den tid.
Men greia er at jeg fant et triks for å slippe trådfesting på oldemorrutene.
De første luftmaskene (og kanskje den første staven) på ny runde hekler jeg med begge trådene. Da filtrer de seg skikkelig godt inni hverandre, og det er bare å klippe av overskuddstrådene etterpå. Da er det bare første og siste tråd som trenger å festes.
Ulempen er synlig fargeskifte. Men det er det bare en selv som ser... Andre vil være fra seg av begeistring over håndverket, og overse dobbel tråd i en og annen maskesamling. ;)
Et annet triks er å bare hekle hver rute i én farge... Det trikset jeg er veldig god på! Men det blir jo unektelig litt kjedelig i lengden.

(...og nå er jeg nysgjerrig på teppet ditt, og vil gjerne se åssen det ferdige resultatet blir :D )

Ha en finfin dag!

Siri sa...

Flink du er!

Hege sa...

Feste tråder er noe herk :-) Men, hva med bare å feste trådene mens du hekler, dvs å hekle dem inn i arbeidet? Det gjør jeg, så blir det bare den siste tråden jeg må sy fast...

Ha en fin, fin dag!

Elisabeth, innerst i veien sa...

En veldig god grunn til at mine tepper aldri har blitt mer enn en bunke lapper lengt bak i skapet...

Mette sa...

Har holdt pa i en evighet, jeg ogsa om det er noen trost. Det ble sa langt en pute til mor til jul... Minner meg om en Proysen sang, det forresten... ;-)

ha en fin dag og sett deg sma mal!
klem mette

Osloskånskan sa...

Hade dött på fläcken!
Nei, du må lage STORE lapper, så går det fortere!

Hegeslilleboble sa...

Herlig innlegg! Blir endel tråder å holde styr på ja:). Lykke til!

Anonym sa...

*LOL* Lurt å feste trådene etter
hvert. Tipper det blir et lekkert
teppe.
Ha en fin dag.
Klem.

tigerlilja sa...

Man ska aldrig börja räkna...Och jag tror jag förstår vad du gör, men jag ville vara säker och aktiverade översättningen. Det blev ännu bättre av det. Vem gör översättning?
Men lycka till - jag tycker du kan låta barnbarnen göra det om dom vill!

GLAMOULØSE HILDE sa...

Malerisk. Nydelig. Jeg ser det for meg. Og bøyer meg i støvet for alle som begir seg inn på kreative prosjekter som innebærer andre sammenføyingsteknikker enn liming. Liming er sterkt undervurdert.

Pia sa...

Enig med Hilde at liming er tingen.
Bilde må du nok ut med. Ellers vil vi aldri tro på deg.

Janet sa...

Ja, hekle dem inn sammen med den nye tråden. Det funker greit. Jeg har faktisk også brukt knytemetoden. Knytt sammen og klipp. Men ulempen er at ingen får se baksiden.
Lykke til.

Gunn Beate sa...

Jeg lot barnas oldemor og barnas farmor få lov til å feste tråder på mitt teppe. Det er derfor det heter bestemorlapper/oldemorlapper. :)

MammaMy sa...

Betre med nesten 1000 lause trådar enn 1000 lause skruar... Ja, menn kan brukast til slikt -. Kan eg få vera med på basaren din, sånn i siste liten?

Shy sa...

Hehe! Her må familie og venner engasjerast på festing.

Anonym sa...

Hva med å bruke garn som skifter farge? Blir sikkert veldig bra...og ikke så mange ender å feste! :o)
Mette S.

Bergljot sa...

Takk for mange gode råd. Jeg vet ikke om jeg kan love bilde av produktet da jeg ikke kan love at jeg fortsatt blogger når jeg er oldemor. Men skulle jeg fullføre før plan - da!

Trine sa...

Kall sammen til dugnad! Øl, pizza og trådfesting. Eller så kan du lære deg å HEKLE INN endetråden sammen med begynnertråden på neste farge :) Det er ikke vanskelig, mener jeg bestemt.