mandag 6. juni 2016

Bergljot er en grusom mor

Jeg er en dårlig mor. Ungene mine skal på bilferie i år. I Norge. Da jeg orienterte dem om planene, begynte et par av dem å grine. For noe grusommere hadde de aldri hørt, tenk at de skulle utsettes for dagevis i bil - og at ferden skulle ende på ei øde øy uten veier og rutebåtforbindelse!

Å kjøre med tre motvillige barn fra Rogaland til Lofoten er litt ambisiøst. Jeg ser for meg trefninger i bilen, klaging og høylytt kjedsommelighet. Trøtt sjåfør, grinete unger. SINT sjåfør, trassige unger. Men er det en menneskerett å feriere på All inclusive med Bamseklubb på Kreta? Nei. Det er ikke det.

Ifølge gulesider.no er det 1771,7 kilometer til residensen i Sola Syd til tettstedet Digermulen. På kartet er det en blå strek beint opp, det ser radig og greit ut, men jeg vet jo at det antakelig vil være bobiler og elendighet på den blå streken. Køer. Vegarbeid. Jeg hater begge deler.

Jeg er i full gang med å planlegge økter, iallfall på oppturen (eller nedturen, det kan jo bli en sånn en). Først soving i Eidfjord, vi er sikkert veldig klare for det etter å ha kommet oss forbi Sørfjorden. Det er verdens kjipeste og kjedeligste vei, omgivelsene er pittoreske, men det veier knapt nok opp for alle saktegående bobilene som ligger midt i veien.

I Eidfjord har de en foss som heter Vøringsfossen, er noe usikker på om den er vannførende, uansett skal vi IKKE se på den (annet enn eventuelt fra bilen), for jeg er livredd for stup og fallende vannmasser. Takk meg til en slapp fjord.

I Eidfjord sover vi hos Kjersti, som har lovet oss middag også. Nice. Dagen etter har vi ei kjemperolig økt, da skal vi bare til Gol. Gol er på andre sida av vidda, og der har de en campingplass. blant annet. Med basseng. Tror det kan være ganske tørt og varmt i Hallingdal, er det ikke der Nesbyen er??? Så jeg regner med at ungene skal ligge og duppe i bassenget mens jeg nyter et glass rosevin og bygger krefter til dag 3: Da kjører vi til Oppdal.

Som dere ser, velger jeg konsekvent steder som skal være bra om vinteren, men som vi ikke hører så mye om på sommeren. Det vil vise seg om det er smart. Også i Oppdal blir det hytte på campingplass. Hva mer de har der, unntatt kanskje Erik Håker, er ikke godt å si. Moskus kanskje.

Dag 4 skal ikke være så langstrakt. Da skal vi til Malm, som ikke er noe skisted. Derimot blir det et vemodig gjensyn med fortida, der tilbrakte jeg alle barndommens somre hos mormor. Vi skal på grava, og vi skal se huset. Som ikke er grønt lenger, men hvitt - og som er bebodd av noen jeg ikke aner hvem er.

Jeg har ikke vært på Malm siden sommeren etter at mormor døde. Det er 13 år siden. Litt rart blir det. Etter Malm drar vi så til Flatanger. For der har vi faktisk noen få slektninger igjen. Ikke mange, og ikke veldig nære - men akkurat så nære at vi tillater oss å invitere oss selv på overnatting. Hallo, sånt har jo amerikanere holdt på med i alle år. Det må da være minst like eksotisk å få inn ei alenemor med tre unger fra Rogaland?

Til de av dere som ikke har hørt om metropolene Malm og Flatanger: Vi befinner oss altså i Nord-Trøndelag. Etter det har jeg egentlig ikke planlagt så mye. Vi må finne Nord-Norge, men kartet er så smalt oppover der at det neppe kan være så mange parallelle veier å velge mellom. Vi går nok for den raskeste, ikke den peneste. Jeg VET at det er pent på Helgelandskysten, men det får bli en annen gang.

Kanskje kommer vi oss til omtrent Mo i Rana? Det hadde vært fint, for der har jeg aldri vært. Ungene mine har ikke vært nord for Stord (unntatt han eldste, han har vært i Trøndelag). De kommer til å være SÅ takknemlige etterpå for at de har fått se (?) polarsirkelen.

Det med lyset kommer til å bli et problem for oss som må ha det mørkt når vi skal sove. Note to self: Ta med jordbærplast og gaffa-teip i tilfelle det er påkrevd med blending av vinduer.

Tenker vi ankommer Lofoten på dag 6. Da er vi kanskje så leie av å kjøre at halvannen uke på ei øde øy ikke blir så ille. Vi skal bo på noe som en gang var et fiskebruk, med kai, krane og tilhørende herligheter. Han som skal ha oss der liker oss nå, vi får håpe at han også liker oss etter oppholdet....!

Blir egentlig litt spennende det der...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Kjenner jeg er misunnelig på dere som skal til Lofoten... Har aldri vært der, men ønsker meg dit. Ha tid til å overnatte og se seg om.

Hver sommer kjører vi fra Trøndelag til Troms og tilbake. Men mannen anser den strekningen kun som transportetappe (i fjor overnattet vi ikke en gang på hjemvei. DET var drøyt det) 120 mil.

Rødhette sa...

Det høres ut som en flott tur! Jeg har dessverre ikke vært nord for Værnes, så Lofoten står på ønskelista. I år blir det derimot kystveien fra Sørlandet til Jugendbyen og svigerfamilien. Det er en fin tur, det også. :)

Bergljot sa...

120 mil ER langt i ett strekk. Tar ikke sjansen på lengre etapper enn 40 mil i mitt prosjekt. Eller kanskje jeg gjør det hjem igjen. Må jo rekke Lyngdal Cup også. Vestlandet er kjempeflott, Rødhette. Har aldri kjørt ytre leden, kanskje det er et prosjekt for neste år (da jubler nok arvingene).

ritasc sa...

God tur til Lofoten.lurt med korte etapper. Kul kaffebar/kafe på venstre side av veien i oppdal. Rundt 1.5 år siden åpnet. Kult konsept. Kjørte stavanger-bodø-Stavanger på 5 dager i fjor,med en pausedag midt i. Avleverte studenten. Det var altfor lang avstand på så kort tid.Kos dere!

ritasc sa...

Venstre side på tur nordover ☺

ritasc sa...

Venstre side på tur nordover ☺

ritasc sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
ritasc sa...

God tur til Lofoten.lurt med korte etapper. Kul kaffebar/kafe på venstre side av veien i oppdal. Rundt 1.5 år siden åpnet. Kult konsept. Kjørte stavanger-bodø-Stavanger på 5 dager i fjor,med en pausedag midt i. Avleverte studenten. Det var altfor lang avstand på så kort tid.Kos dere!