onsdag 31. oktober 2012

Bergljot lyver bittelitt for å begrense lyving

Noen som vet hva lyvetroll er? Ikke? Det er noen små, svarte kryp som oppstår på tunga i forbindelse med bløff. De er så små at du nesten ikke kan se dem med det blotte øyet, og de ligner litt på Karius og Baktus.

Jo grovere bløff, desto flere troll. Da parer de seg nemlig med hverandre og får babylyvetroll. Det etableres med andre ord et hele samfunn, hele byer med lyvetroll på tunga.

Femåringen snakker mye sant og litt usant. Foreløpig er hun dårlig på å lyve, hun flakker med blikket, ommøblerer ansiktet og håper på det beste. Men det ender ofte med denne passiaren:

Bergljot: "Pingu! Få se tunga."

(Pingu flakker litt mer med blikket, snurper munnen sammen og svelger febrilsk.)

Bergljot: "Få se!"

(Pingu stikker ut tunga - lynfort - og kveiler den inn igjen.)

Bergljot:"Neimen Pingu....! Uff. Det er jo en hel gjeng med lyvetroll på tunga. Nei og nei."

Pingu: "Nei mamma, for lyvetroll finnes ikke. Og dessuten har svelget dem!"

(Bergljot ser lenge på barnet, med et litt sånn bedrøvet og grusomt skuffet uttrykk. Pingu begynner å flakke med blikket igjen, før hun sukker tungt:)

Pingu: "Ja vel da, mamma."

Det er sikkert pedagogisk på trynet, og iallfall uetisk - men jeg tror kanskje at lyvetrolla funker sånn at Pingu kanskje tenker seg litt nøyere om før hun bløffer.

(Og hvis det ikke funker, så er det greit det også. For det er jo så morsomt å se henne svelge på troll. Moahahahaha.)5 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

ha ha ha, fantastisk opplegg. Vi bryr oss ikke om hvor pedagosik det er.

Rødhette sa...

Min bror fikk beskjed om at han hadde svart flekk i panna når han løy. En gang han skulle servere en løgn, fant han ut at han skulle holde hånda for panna, for da kunne jo ikke foreldrene se om han løy eller ikke! :D

Janet sa...

"Ommøblere ansiktet". Digger skrivinga di!
Og så kom jeg på at det der ble jeg utsatt for da jeg var liten. Det virket.

Karen sa...

Fantastisk! (Pedagogikk for pyser.) I barnehagen til mine barn sa en assistent for noen år siden at tunga til den som løy blei grønn. Da de skulle finne ut hvem som hadde gjort noe galt, ba de alle ungene stikke ut tunga. Den som lukka munnen var synderen. Herlig morsomt!

Unknown sa...

hahaha, så herlig! Hva skal man egentlig med pedagogikk når man kan ty til slike metoder?