onsdag 22. desember 2010

Til deg som skal bygge hus m/små barn

Nei nei nei, mener ikke dere som bruker barna til dette formålet. Jeg oppfordrer ikke tilbarnearbeid, så klart.

Derimot har jeg tenkt å være litt belærende - eller rett og slett dele erfaringer og tanker og følelser og lignende. Kanskje kan jeg redde et ekteskap eller to. Eller spare dere for tusener på tusener og litervis med frustrasjon og anger.

Altså, here it comes:

1) Tenk deg godt om før du gyver løs. Er du sikker på at forholdet ditt tåler påkjenningen? Husbygging er et hekkan - det er så mye som skal bestemmes, betales og bedrives, og det skal gjøres parallelt med jobb og unger og alt det der.

2) Egeninnsats ser fint ut på papiret og i planleggingsfasen. Man tror man kan spare millioner på millioner. Sannheten er at man bruker tre ganger så lang tid på å sparkle tak og legge fliser som fagfolk. Vond rygg får man også. Den som forvalter avkommet i egeninnsatsperioden blir også passe trøtt og lei av å være aleneforelder.

3) Tenker du på å droppe tapeten? Husk at det fort kommer hakk i gipsveggene. Dessuten kommer det fort svarte striper i dem hvis noen kommer borti. For ikke å snakke om merker etter svarte fingre, spaghettisaus, fargestifter og lignende (hos noen, iallfall...). Jeg innbiller meg at det er lettere å tørke av tapetserte vegger.

4) Lyst på kjøkken i høyglans u/ knotter? Absolutt all skitt viser på frontene. Riktig nok er det kjapt gjort å tørke av skapdørene - men face it: Det er sannsynligvis du som må gjøre det. Hver gang. Hadde jeg visst det jeg vet nå, hadde jeg beholdt den himmelblå beskyttelsesfolien på skapene til ungene flytter ut.

5) Fliser i yttergang og på kjøkken er slitesterkt og lettstelt. Men vær forberedt på svinn. Alt av glass som går i gulvet knuser tvert.

6) Ha kontroll på finansene! Huset blir alltid vesentlig dyrere enn man tror, og etterhvert blir man immun mot tallene nede til høyre på fakturaene. Men sjekk likevel - vi opplevde å bli dobbeltfakturert for mer enn 60.000 kroner. Ellers er det mulig å leie seg en erfaren byggeleder som følger opp. Det koster litt, sannsynligvis vil det lønne seg likevel.

7) Du som er glad i å vaske og gnikke og tørke støv, kan trygt velge svarte materialer. Svarte (helst blanke) fliser med kritthvite fuger, særlig på kjøkken og bad, vil sikre deg noe å pusle med livet ut. Har du andre interesser enn å vaske, anbefaler jeg mellomfarger på gulvene. Gulvene blir ikke immune mot møkk, men den blir lettere å ignorere.

8) Mens vi snakker om svart - velg for all del ikke svarte persienner på kjøkkenet. Støvet sitter forbasket godt i kombinasjon med fett. Svart glassplate bak vasken er også et ganske teit valg. Med mindre du tilhører avvikergruppa under punkt 7, selvsagt. Jeg tror det er noen av dem her i Bloglandia, disse tipsene er nok mer for oss litt praktiske og dorske.

9) Tro ikke at du er ferdig med å bygge hus når du har flyttet inn. Tro ikke en gang at du er innflyttet når du har flyttet inn. Du kommer til å være trøtt og handlingslammet. Esker blir stående uoppakket; bildene kommer ikke på veggene; skrot blir ikke kjørt på fyllinga. Man lærer seg å leve uten knagger, dorullholder og alt annet som må skrus fast i gips- eller flisvegger.

10) Aksepter at ting tar litt tid og at alt ikke trenger å gjøres det første året dere er inne. Ta litt etter litt, sett realistiske mål.

11) Jeg understreker igjen at prosjektet blir mye, mye dyrere enn du tror og frykter. (Men sannsynligvis går det bra likevel.)

Det er vel det dere trenger å vite i denne omgang, tenker jeg.

10 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

Takk. Dette ante neg og siden vi er både dorske og lite handy, blir det ikke husbygging for vår del.

SURRESILJE sa...

Og det var en del det!

Liv-Inger sa...

Hmmm, kjenner jeg ble litt lettet over at vi droppet hele husbyggingsprosjektet her nå, og i stedet flyttet inn i en fiks ferdig tomannsbolig! Så vil tiden vise om vi tar i på et byggeprosjekt ved en senere anledning, når ungene er eldre og kan ta i et tak! ;-)

Randi sa...

Hehehe, beste husinnlegget jeg har lest!! ...fryktelig lett å kjenne seg igjen i... Herlig ;-))

Jonna sa...

Og så er det ikke før det tredje huset man blir fornøyd, har jeg hørt.....

Ingrid sa...

Takk for tips! Har du et godt raad mot flekker paa gipsvegg? Vi har sölt kaffe paa kjökkenveggen, og i tillegg faatt noen slags fotavtrykk (!) paa en annen vegg. Vann har vi prövd. Saape. Eddik.

Anonym sa...

Veldig bra! Mye av dette gjelder forsåvidt oppussing generelt, har jeg erfart. Har bodd tre år uten dorullholder, knagger til håndkler etc... Håper håper alt dette kommer på plass når vi nå har flyttet til nytt hus :-)

Anna sa...

Helt sant! Bra talat (och väldigt komiskt). Vi byggde før snart 3 år sedan, med liten bebis... Brrr... har førträngt mycket av det. Men, om om klarar det med livet och äktenskapet i behåll, då klarar man mycket.

Bergljot sa...

Jeg kom på nå at jeg glemte et punkt. Det er at man ikke må sammenligne seg med dem rundt seg hele tiden, for man har alltid en nabo med mer initiativ, mer penger, raskere framdrift osv. Sånne som får lagt belegningsstein og plantet hekk første året.

Og Ingrid - jeg er ikke så god på sånne husmorting, men tror kanskje jeg ville ha prøvd å vaske veggen med salmiakkvann. Hvis malingen er vannbasert må man jo være litt varsom - men kanskje verd å prøvè?

Trine sa...

Akk o ve. Dette gjelder forsåvidt når man skaffer seg oppussingsprosjekt. Hus fra 1953. ALT skal gjøres. Innerst til ytterst. Det kom et nytt hus nedi veien for oss - fra ingenting til innflytta og belegningsstein i innkjøringa - før vi hadde somla oss ferdig med et 8 kvm stort bad. Sukk.