torsdag 16. desember 2010

Hovmod står for fall. Møkkadeig!

Nå har jeg, atter en gang, lært at det ikke er smart å selge skinnet før bjørnen er skutt. Eller selge inn pepperkakene før deigen er bakt, for å være mer konkret.

Deigen var diger i utgangspunktet. Jeg kan meddele at den ikke har minket nevneverdig i løpet av aftenen, rett og slett fordi den gradvis er blitt tilsatt så mye mel at den holder stand der nede i bollen sin. Jeg var jo litt mistenksom i går, jeg syntes deigen var vel løs i fisken. Men Mortens oppskrift (som til overmål er rettet mot mindreårige!!) påstår at 5 dl melk OG 7,5 dl sirup er passende mengde væske til 1,25 kilo mel. Så da så.

Deigen klisset, Bergljot bannet, Gemalen ble tilkalt (han er en tålmodig kar), Gemalen tilsatte bøttevis med mel, Gemalen kjevlet, ungene stakk, Gemalen stakk ut kakene og Bergljot fulgte dem opp i ovnen. Han leverte fem brett før han forlot åstedet - og nå teller Bergljot på knappene om det er lov å kaste resten av deigen, eller om hun rett og slett må til pers selv. Urk.

Akkurat nå føler jeg meg som Klatremus i Hakkebakkeskogen. For jeg må jo ha gjort noe vilt under deigproduksjonen? Deigen skulle jo være idiotsikker, jo, det påstår Morten Schakenda i boka si. Jeg kan liksom ikke slakte oppskrifta heller - jeg har gugglet og gugglet, men ingen andre på internetten har delt erfaringer rundt nevnte oppskrift. Bare jeg.

Kakene som er produsert til nå er for øvrig ganske gode. Det er en mager trøst oppi det hele. Og så har Gemalen gitt meg Juleøl for at jeg skal bli glad igjen.

11 kommentarer:

Unknown sa...

Ai ai ai. Men juleøl er sikkert ein bra trøst. Min juleaktivitet i dag har vært å vaske ned badet. Har brukt 2 (TO!!!) heile ettermiddager/kvelder på eit stk bad. Fortjener eit glas julevin, syns eg. Skål!
(PS: har eit par gode pepperkakeoppskrifter, men du vil sikkert ikkje høre meir om pepperkaker nå...)

bestemors hage sa...

Ubeskjedent nok påstår jeg at det finnes bare en god pepperkakedeig. Denne: http://gardsjul.blogspot.com/search/label/Pepperkaker
Gjennomtestet i barnehager og skoler.

1 p gir ca 2 kg deig.Det holder til kaker, hus og hemningsløs spising av deig. Den er god.

Heidi sa...

Min pepperkakedeig inneholder 1 dl sirup. Og blandes i kjele. Løs når den blandes, fast etter å ha stått en stund. Lett som en plett. Bare for å trøste... ;o)

Hello Baby Lou sa...

Du har en lur Gemal. Juleøl duger for så mangt..

ritasc sa...

vet du hva. derfor at du ikke finner andre som slakter den deigen kommer bare av at ingen andre har prøvd den. enkelt ! jeg har sluttet å bake ,syns figurpepperkakene i butikken er gode. de i rød plastboks. men jeg baker russiske bokstaver ! det er sært ! lykke til med forberedelsene.

Elisabeth, innerst i veien sa...

Huff og huff, håper ølen hjelper.

Trollmora sa...

syns du har vært flink jeg! Ingen nabodamer som ville blitt glad for litt deig da?

yesheimen sa...

Hehe, opplevde det samme for mange år siden. Synes den var for klissete, så hadde oppi litt ekstra mel, men den skulle jo stå natten over. Hmm, det hadde jeg ikke tenkt på. neste dag var den steinhard, og det endte med at jeg måtte skjære tynne skiver, og så stikke ut. Den blir ok, hvis vi bare følger oppskriften. Men jeg har de siste årene jukset. Kjøper nemlig ferdig dig, og den er super!

Klemmer fra Ann<3

Liv-Inger sa...

Juleøl hjelper mot så mangt! Også sure kjerringer ;-)

Her i gården tar vi en sleip en. Vi kjøper ferdig deig. Krute godt!

SURRESILJE sa...

Kan jeg låne han som hadde tålmodighet til å lage 5 brett? Jeg er imponert. Og kan dere ikke bare sette ut deigen til nissen på julaften? Han vil sikkert ha. Eventuelt må du bli hu dama som selger deig på jobben.

Her på Sandaker sa...

Er det nå man skal hovere over den ferdigdeigen fra Ikea, som jeg kjøpte i november, sånn i tilfelle jeg ikke "rakk" å mekke deig fra bunnen av, slik jeg fablet om...? Den ble selvsagt aldri laget. Ferdigdeigen derimot, ble kjevlet ut i dag.. Ble såpass lei av proshektet, at man ikke har smakt på kakene enda..;)
Skål!!!!