torsdag 16. desember 2010

Bergljot juleforbereder seg

Jeg har et triks. Siden alle andre er så gode til å være ferdige til jul i sånn cirka oktober, og siden jeg som regel ikke er ferdig før utpå påfølgende nyår, så er det viktig å kunne feike litt. Altså at man i gitte sammenhenger kan framstå som om man har stålkontroll, selv om man ikke har det.

Trikset mitt er å lage pepperkakedeig fra skrætsj. Mellom oss sagt så er det jo ingen kunst, ærlig talt. Men i min omgangskrets sverger alle til IKEA-deig. For det er så lettvindt. I den sammenhengen blir hjemmelaget pepperkakedeig litt, tja, avva. Ikke helt som sylte eller hjemmelaget øl - men iallfall husflid.

I går var lagedeigdagen. Det var ingen god dag, for å være ærlig. Ikke bare hadde jeg ladet opp med å redde treåringen min fra den trange stolen (nå kom jeg til å tenke på de innestengte gruvearbeiderne i Chile). Jeg skulle også teste ut en ny oppskrift. For pepperkakedeiger kan jo komponeres på mange vis, må vite!

Denne fant jeg i kokeboka til eminente Morten Schakenda, som har vært på kokkelandslaget om jeg ikke tar mye feil. Han har laget bakeskolebok for unger, et praktverk! Jeg var lett å lede da oppskriften også lokket med at den var så enkel. Det var bare å krasje i hop de ulike ingrediensene, uten koking.

Jeg er muligens en super mor (håh!), men jeg passet på å distrahere ungene mine mens jeg laget deigen. Det er ikke noe mål i seg selv å ha tre barn rundt seg som slåss om å hjelpe. De blir fort mer opptatt av slåssinga enn av hjelpinga, for å si det slik. De skal få være med og lage kakene, altså. Tipper det er interessant i sånn cirka fire minutter, da er de mette på deig og leie av hele prosjektet.

Nevnte prosjekt blir så overtatt av Bergljot. Og hvilket prosjekt det kommer til å bli denne gangen! I kjøleskapet mitt står Nord-Europas største pepperkakedeig. Og jeg kjører ikke dobbel deig engang - det er Morten Schakenda som har glemt å nedskalere deigomfanget til kjernefamiliemål.

Jeg ble litt mistenksom når deigen krevde vel 1,2 kilo mel og tre beger (7,5 dl!) lys sirup (noe søl!). Og en halvkilo smør... og et halvkilo sukker... Alt ble lempet i mikseren. Deigen er så diger at den nesten fyller Kenwood-bollen. Og jeg vet hva jeg skal holde på med i kveld...

Hadde jeg vært litt tidligere ute, kunne jeg ha gitt bort pepperkakedeig i en bloggbasar. Mend et er nok for seint nå, for alle dere andre er vel ferdige med å bake (IKEA-)pepperkaker i fryd og harmoni med ungene deres. Jeg får baske i vei med gigadeigen min selv. Er pepperkakedeig forresten frysbar? I så fall er jeg sikret deig nok til samtlige juler fram til 2013, om lag.

Ellers så er julekortene kommet i hus. Det er da noe, det også. Jeg ser ut som villmarkens dronning i kanoen, om jeg så skal si det selv. Så fin er jeg at jeg sikkert ikke trenger å skriver noe særlig på kortene, bildet sier alt. Selv Gemalen ser sakral ut. Jeg tror bildet ble tatt før vi kranglet.

Flaks.

8 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

Hjemmelaga pepperkakedeig kvalifiserer helt klart til en stor haug husmorpoeng, flott triks. Regner med det blir baking utover dag, kveld og natt....Jeg tror forresten deigen kan fryses, men ville ikke tatt den opplysningen fra meg for god fisk.
Nå kan du lage noen megahjerter som du kan henge i vinduene og vips er det ferdig pynta til jul. Hjemmelaga pepperkaker som vinduspynt - en god måte å forlede naboene til å tro at der, der hjemme i det Bergljotske hjem, der er alt på stell...

Ja, et bilde sier mer enn tusen ord, nøy deg med "god jul og godt nyttår fra villmarksfamilien" på kortene i år.

Vi har valgt et bilde til julekortene som jeg føler trenger flere ord. Ja, det synes at det er Trollet som fisker i vakker natur, men jeg legger til informasjonen om hvor bildet er tatt, i hvilken anledning og hvor magert fiskeutbyttet var og SÅ kan jeg slenge på "God jul" osv. da er kortet fullt, blir så fint atte. Har bare en ca. 15 stk. igjen nå...pust.

Og dette ble langt, ja ja. Tier still nå. Kos deg med bakinga!

Hegeslilleboble sa...

Ohio, det var jammen en giga-deig! Jeg mekket deigen i går, brukte 850 g mel og jeg tror det ble 6-7 brett med kaker...... Lurer på hvor mye det blir hos deg.... Kanskje det blir pepperkaker i julegaver i år? ;) lykke til med baking!

Mette sa...

A, na lo jeg jammen godt! Dette ma vaere arets storste utdeling av husmorpoeng... Giga-deig - ogsa hjemmelaget. Her gidder jeg ikke bake pepperkaker. Det er rett og slett for hoy luftfuktighet sa de blir bare myke allikevel, sa det gar pa kjopepakker som blir spist opp (nesten) sa snart de er apnet. Greit a ha en "alt-etende og stovsugende" tenaring i huset innimellom ;-)

lykke til med deigen!
klem mette

Hanne sa...

Jeg har alltid laget pepperkakedeigen selv, det er jo så fort gjort. I tillegg koker jeg bayonneskinkene selv, for å si at jeg bidrar med litt husflid jeg også. Siden jeg ikke gjør noe annet husflidaktig.

Jeg er i mål med alle juleaktige greier, bare småplukk igjen. Hurra for meg.

Pia sa...

He he, jeg har tidligere prøvd å lage deig, men nå sverger jeg til kjøpt. Fra Rema i år, men, ja, har hatt IKEA-varianten før.
Det er da bare å bake i vei? Mine glupske unger kjører i seg kilo på kilo med pepperkaker, så her hadde deigen gått unna. Man trenger ikke å steke kakene engang, hiv klumper med deig etter dem, og de gafler det i seg.
Ellers skulle jeg gjerne ha likt å se julekortet;)

Trine sa...

At du gidder!!!?? Joda, det er en drøss med husmorpoeng for den jobben. Men igjen: at du gidder! ;)
Ok. Flink! Her har vi kjøpt deig fra det store svenske huset. Alle forventer nok fantastske julekort fra oss iår - med mor som har studert foto og greier. Men jeg tror de kjan se langt etter kort i år.... kanskje nyttårskort. Eller i beste fall romjulskort. Jeg orker ikke mer; nå skal jeg nyte tiden. Ikke stresse mer. Og jeg skal sove litt. Lykke til med verdens største pepperkakedeig!

Shy sa...

Du får satse på kjempestore kaker. Kjevle alt utover steikebrettet, og del opp i ruter med pizzarulle. Eg trur, understreker trur, også at denne deiga kan frysast.

Hello Baby Lou sa...

Hjemmelaget pepperkakedeig står det respekt av! Her blir det ferdigkjøpt. Skal være fornøyd med at vi i det hele tatt får laget pepperkaker.

Regner med at kakene forsvinner, selv med stor deig!