tirsdag 14. desember 2010

Bergljot daler ned i skjul...

...eller fullt synlig, muligens. Tusen takk for fine kommentarer etter forrige innlegg;-)

Først må jeg få takke Namaste for adventskalendergave den 12., ble øredøvende overrasket siden jeg ikke visste at jeg hadde "vunnet" engang. Jeg fikk et staselig heklet pannebånd i som til alt overmål er begått i min favorittfarge lilla (er Namaste synsk?). Og så fikk jeg fine til/fra-lapper og kort. Tusen, tusen takk!

Og takk til Bustenellik for lykta. Den kveiker jeg hver dag, lykta er fylt med et såkalt duftlys fra IKEA som nok skal skiftes ut med noe litt mindre duftende (les: stinkende) når det bare har fått brent ned. Hvis jeg da ikke er blitt immun mot min egen motvilje til den tid.

Det er kanskje på sin plass med en liten oppsummering fra Bergljot-heimen siden det er så daft på bloggefronten for tiden. For å si det rett ut, så er det ikke mye å oppsummere. Jeg er nemlig den eneste (?) i Sola Syd som ikke gleder meg så veldig til jul. Siden jeg ikke gleder meg så mye til jul, har jeg heller ikke gjort noe særlig til jul.

Hva har jeg egentlig gjort til jul? Joho. Jeg har vasket vinduer. Det gjorde jeg for to uker siden. Det kan ingen se nå, siden min yngste har befølt nesten alle vinduene med gørr på hendene. Hun var nok litt overrasket over at det i en periode (tre timer?) var mulig å se gjennom rutene.

Jeg dummet meg voldsomt ut da jeg angrep vinduene på utsiden. Jeg vet nå at man ikke skal gjøre slikt i ti minus. Iallfall er det ikke lurt å spraye fire svære vinduer før man går i gang med nalen - alt fryser jo! Hvorfor har ingen fortalt meg det? Jeg var mest opptatt av at det ikke var sol i gjerningsøyeblikket. At vindusvask og solskinn ikke hører sammen, lærte jeg da jeg vasket vinduer til jul i fjor (nei, i mellomtiden er det ikke blitt vasket vinduer).

Det er foreløpig ikke blitt baket. Ikke er det blitt handlet julegavar. Ikke er det blitt sendt kort (men de er bestilte, altså) og ikke er det blitt pyntet noe særlig. Det er definitivt ikke blitt rundvasket. Den rasende flotte adventskalenderen jeg, moi, broderte i en mer produktiv fase av livet er kommet opp, men ungene påstår at det ikke henger noe i det hver dag. Ungene har nok dessverre rett. Og dessverre er det nok sånn at det bare kommer godteri i kalenderen i år (små kvanta og som nevnt ikke daglig!) - og godteriet er ikke engang skikkelig pakket inn. Man tager en seigmann, putter den i et muffinspapir og fester arrangementet i kalenderen med en pen julekortklype. Skikkelig latmannsløsning. Særlig når man henger opp litt etter litt, sånn dag for dag.

Adventstjerne i vinduet har jeg. Den er kanonfin og i glass med telys. Selvsagt har jeg mest lyst på en sånn vulgært diger en til å henge i det store loftsvinduet mitt, men den lysten burde jeg ha forutsett da vi bygde huset. For er det stikkontakt ved vinduskarmen, tror dere? Neida. Følgelig må en eventuell stjerne vulgaris bygges om av elektriker eller av en Gemal som mener han har elektrikerkompetanse.

Nevnte Gemal har for øvrig kommet lenger i julestria enn meg. Han sørget for å slå to fluer i en smekk da han var på koffertloftet for å spa fram adventsstjerne og -staker. Da tok han likegodt med seg hele julepyntproteføljen, inkl. juletrefot, og dette har han anrettet i en krok i loftsstua. Meget dekorativt. Han ble sterkt oppfordret, i milde ordelag etter omstendighetene, til å bære greiene opp på loftet igjen - men lystret han, tror dere? Nei. Han gjorde ikke det.

Nå er det vel ni dager igjen? Ni dager til å ordne alt som ikke er ordnet? Det kan bli litt hektisk, jeg ser det. Men trikset er å ikke forholde seg til hvor godt alle andre ligger an, aktiv fortrenging er utrolig effektivt. Da blir det mye lettere å kjøre sitt eget laaaaangsomme tempo. Sitt eget løp. Og ingen merker om man ikke vasker taket, tror jeg.

Jeg er spent på julekortet. Det er designet av Gemalen, jeg har ikke en gang sett bildet han har valgt for anledningen. Jeg tror det dreier seg om et utinaturenbilde av den lykkelige kjernefamilien i kano i skjønne høstfarger, og jeg håper det er tatt på så lang avstand at ingen kan se at Mor og Far hadde noen kontroverser på den utflukten. Far mente at mor ikke ga alt i padlingen, og mor ble forbannet på Far fordi han stilte for strenge krav. Og for andre ting også, sikkert. Jeg regner med at det er jeg som skal skrive på kortene. Eller kanskje kortene blir ubeskrevet i år? Skulle pigede ikke forundre meg.

Det eneste jeg vet, er at det skal bli gaver, tre, tomatsild og pepperkaker. Og at vi nesten ikke skal være hjemme i romjula, så det blir sikkert ikke krise uansett. Og nå vil jeg gjerne at dere som forhåpentligvis har lest helt hit og følgelig vurderer å legge inn kommentar, jeg elsker jo kommentarer, skriver noe oppmuntrende om at det går bra til slutt likevel, og at jeg slettes ikke trenger å begynne å stresse.

Takk og amen.

19 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

Hei kjære venn, hyggelig å høre fra deg!
Veldig viktig poeng å ikke skule mot andre for å se hvordan de ligger an. En rask runde i Bloglandia kan få en helt utmatta før en har klippet ut en enste englevinge eller bakt en eneste skeiv pepperkake....Jul blir det uansett. Jeg ville ha prioritert julegaver til barna, noe de kan underholde seg selv med så vil de ikke merke at det ikke er bakt pepperkakehus i skjønn familieharmoni osv.

Ta alt i ditt tempo, Bergljot! Og lykke til.

Anonym sa...

Klart det går bra! Jula kommer den, enten man vil eller ikke.....
Her er julekort og presanger i boks, men det er også alt. Huset er helt bomba, ikke en kake er bakt, og ferdigkjøpte julekalendere er en glimrende oppfinnelse!
Satser på at julestemningen kommer ramlende den 23., som den pleier...
PS Likte dere Pulverheksa..?? :-)

Jonna (som ikke gidder å logge på fra jobb....)

Bergljot sa...

;-) Takk for trøst!

@Jonna: Så du oss??? Pulverheksa var storartet. De satt som tente lys hele gjengen, i den grad de er i stand til å sitte stille da...

lise sa...

Bergljot, jeg håper du tilgir meg for å ikke ha lest gjennom hele innlegget - jeg holder nemlig på å rette tentamener, og unner meg bare små gløtt inn i bloggenes verden innimellom. Siden det er mye å gjøre i læreryrket nå rett før jul, kan jeg love at det ikke akkurat er kontroll på våre juleforberedelser heller, men til alt hell var vi tidlig ute med julegavene i går. Det er bare en ektemann og tre barn som mangler, for min del. Gaver til dem, altså.

Det er siden jeg har steinro og nekter å stresse at jeg er sent ute, selvsagt - så nå prøver jeg å være litt mer effektiv, men likevel ha hvilepuls. Altså skal jeg gyve løs på tentamensbunken (som nesten er blitt tom) igjen, jeg skal bare lese hele innlegget ditt først, nå som jeg er så godt i gang med rettepause...

Ha en fortsatt flott advent!

lise sa...

Det er ti dager igjen. Ti!

Marianne sa...

Som Lise sier; 10 dager my friend! Det er relativt mye mer enn 9. En hel dag faktisk. Og det er i praksis kun èn dag du trenger.
Gaveliste skrives, gavene kjøpes, spis en sjokolade og gled deg til jul.
Jeg har ikke helt trua på at de som gjør noe julete HVER dag, stresser med vask av alle flater, ørten kakesorter og julepynt i hvert et hjørne, egentlig koser seg noe mer enn "oss" som ikke stresser så fælt.
En mor som er übersliten allerede før lillejulaften er vel ikke noe poeng? Nei, da er det bedre med avslappet mamma i et rotete hus.
Det sier jeg nå hvertfall til meg selv, så da sier jeg det til deg også :)

Siri sa...

Sånn er det her også! Pepperkaker, juletre og gaver - og rømmesild. Da blir det jul.

Tenkerbell sa...

ÅHERREJESUUUUUS, BEGYNN Å SPRING, KJERRING!!!!

Eller så kan du isteden ta det helt med ro, for uansett hvor mye eller lite taket er vasket kommer jomfru Maria til å nedkomme med sin enbårne sønn og det blir jul, clementiner og det som verre er :)

Jeg ønsker deg en fortsatt fin og god advent, hvor du fortsetter som før, dog med noe mer hyppig oppdatering av bloggen ;)

Bustenellik sa...

Jeg er nok desverre ikke riktige person for å fortelle at du ikke bør stresse, for jeg er på nippet til hjerteinfarkt av stress selv, men det blir visst jul uansett. Det er hvertfall det folk forteller meg. Og IKEA sine duftlys er helt grusomme, hehe. Koselig å høre at lykta er satt i arbeid ;-) Her skal jeg på adressejakt for å få avgårde julebrevene... Kjedelig arbeide, men dog nødvendig. Ha en fin desemberdag!

Liv-Inger sa...

Kjære Bergljot, pust rolig. Jula kommer, uavhengig av rundvask, 7 sorter (hvem pokker er det som spiser 7 ulike sorter tørre kjeks bare fordi det er jul??), vindusvask, lyriske tekster på kunstnerisk utformede julekort og hjemmelagde julegaver av resirkulert materiale! Det viktigste er at man stresser ned og koser seg. Sammen! Jada, lettere sagt enn gjort. Men likevel sant.

Her i gården tar vi det ganske så rolig. Jeg bakte litt i går. Men det ble ikke verken pepperkaker eller serinakjekt. Det ble kanelsnurrer. Det liker vi! Og så har jeg såvidt begynt på julegavene. Har masse igjen, så om ikke annet er vi flere i samme båt.

Kos deg i innspurten, du!

Shy sa...

Hei! Det var kjekt å høyre frå deg igjen. Ein kan bli heilt matt av å lese om juleførbuingar. Eg har aldri vore med på det stresset, tar det ganske roleg. Julstjerne må opp og stearinlys og dorullnissar fram, det er klart. I år er det blitt laga nokre småkaker, men det er berre fordi jenta så gjerne ville. Eg gleda meg ikkje til jula i fjor, den fyrste jula etter at mamma dø, det var rart...Men nye tradisjoner går seg til, og jul vert det åkkesåm :)
Ha det godt!

Pia sa...

Der var du, ja! Vet du hva? Det blir jul, uansett! Du trenger noen pakker , og så et eller annet å spise. That`s it. Unga kommer hjem med et eller annet som ligner julepynt, og julestemning får du hvis du skrur på TV-n eller radioen. (Dette forutsetter jo at du setter på en kanal der de viser noe med nisser eller julegriser eller noe sånt - ikke Pinlige Sykdommer)
Lykke til! Ikke stress!

Janet sa...

Hei. Kjekt at du er tilbake.
Og den der jula kommer på kjerringa uansett den. Så det er ikke vits i å stresse med noe som helst. Ta det som det kommer og ha noen mandariner liggende. Det er den enkleste og beste julestemningsskaperen vi har. Og tenn et lys innimellom. Ikke hele tida, for da går det inflasjon i det.
Ha ei fin adventstid.

Jonna sa...

Vi var også på Pulverheksa, ja. Satt ganske langt bak. Tenkte jeg skulle huke tak i deg når vi gikk ut, men dere var for kjappe. Eller vi for trege.... :-)

Maria sa...

Hah! Klag ikke! Jeg lider meg gjennom to KUBBE-duftlys fra Ikea. Har kommet 1/3 avgårde på ett år, og nå står de og stinker ned hele soverommet selv i utent tilstand. Men man KASTER som kjent ikke ting!

Mine barn har blitt ekstremt julekalenderfikserte ettersom det jo er mye mer spennende å lure på OM det er noe i julekalenderen, enn HVA som er i julekalenderen. Hver kveld roter jeg frenetisk igjennom skuffer og skap etter noe passende, og det er ikke alltid jeg finner noe. Variabel belønning er som kjent svært effektivt!

Ingrid sa...

Vaske tak? Jeg vet ikke hvem dine venner er eller hvilke filmer du ser paa, men det höres ganske ekstremt ut... Jeg har verken barn eller hus, saa jeg har kanskje ingen rett til aa uttale meg, men: Det er en grunn til at kaker blir masseproduserte. Alle (i min generasjon, i alle fall) kjöper ferdigkaker. Stövsuging er like godt som vasking, i alle fall dersom du setter en skaal med grönnsaape under sofaen (for luktens skyld). Vi sender alltid ut julekort i romjula, det er da vi har tid til slikt. Dessuten sender vi nesten bare til de vi allerede har faatt kort fra...da sparer vi til og med tid og porto! Hva med aa bytte ut kalenderen med sjokoladekalender i aar? Evt bare holde seg til kalenderen paa barne-tv.
Jula kommer uavhengig om du har skinnende tak eller bor i en pappeske. Bare sölvguttene synger klokka fem blir det jul for oss alle mann.

Helgemamma sa...

Det blir nok jul uansett. Og det viktigste er jo slett ikke alt det materielle, vaskingen og pynten.
Jula i år blir nok sikkert både vemodig og annerledes, så da trenger du ikke å tenke på alt du IKKE får gjort i tillegg....
-

Anonym sa...

Er bare så enig med Ingrid...slapp av og ta ting etterhvert, jul blir det lell. Her i huset er vi ikke med på "dansen", vi tar det med ro og får til det lille som behøves :o)En dag med litt bakst (IKKE tørre kaker, greit med slikt som kan legges i fryser'n) og en dag med litt vask og støvsuging, og så en dag med julegavepakking (som forhåpentligvis er klare)da er vi innen rekkevidde av jula! Ikke noe stress her i gården, nabo'n får drive med sitt... :o)
Håper dere får en koselig jul, selv om situasjonen ikke er den samme som i fjor.
Julehilsen fra Mette S.

S sa...

Neida, slapp av; det årne sæ! :-D Vindusvasking er jo ikke så verst å ha fått gjort..? Jeg har bestemt meg for at vi skal bruke "det-blir-ikke-sol-på-julaften-når-vi-har-masse-gjester-sånn-at-man-uansett-ikke-ser-all-skiten-på-vinduene-likevel"-metoden. Men vaske veggene på badet skal jeg. Idag. Siden det ikke er gjort på..halvannet år. Sukk.

Som tannpleier får du klapp på skulderen for ikke å mate ungene med godteri hver eneste dag i desember ;-)

Du vet at det går an å kjøpe masse forskjellig julekaker på butikken..? Eventuelt julekonfekt, mmm! ..Og hvis du hevder til gjester at det er dere selv som har bakt, hvem tør motsi..? :-D