fredag 20. mars 2009

Rynker


Siden jeg for tiden er erklært midtlivskritisk, vil jeg dele noen obeservasjoner rundt fenomenet rynker. Konklusjonen er at de, altså rynkene, (eller rukkene, som de sier på Jæderen) kommer i flere varianter, og at det er en grunn til at de kommer der de kommer.

1. Vannrett pannerynke: Forekommer som oftest på menn, og skyldes antakelig tankevirksomhet. Forekommer i singularis så vel som pluralis.

2. Loddrett pannerynke: Opptrer som dobbelfolde rett over neseroten. Mindre høyverdig enn pannerynkevariant 1, da den springer ut av hissig temperament (derav kallenavnet sinterynke) eller subsidiært bekymring. Oppstår hos begge kjønn.

3. Smilerynker: Vifteformede linjer i ytterkanten av øynene. Kan skyldes stabilt, godt humør, men kan også være forårsaket av mysing, gjentatte utendørsaktiviteter uten solbriller eller annet friluftsliv.

4. Furterynker (også kalt martyrrynker): Disse er leie og lite kledelige. Furterynkene er loddrette, dype streker mellom kinn og neseogmunnparti. De som er rammet av disse linjene er som regel de som har vært mye bistre, misfornøyde og furtne.

5. Snurperynker: Opptrer som solstråler rundt munnen. Mest utbredt blant kvinner, muligens på grunn av hyppig konversasjon. Også vanlig blant røykere. Disse rynkene er noe ugreie for leppestiftbrukere, da leppestiften har en tendens til å ta turen opp i skrukkene.

6. Sjakkbrettrynker: Dette er en kombinasjon av tvers- og langsgående linjer, rammer særlig områdene rundt kinnene og brystet. Oppstår hos meget gamle mennesker og folk som har tilbrakt veldig mye tid i sterk sol.

7. Kalkunrynker: Henger under haken og nedover halsen. Lite flatterende.

Dette er en foreløpig rapport, ingen endelig oberservasjon. Listen vil bli oppdatert fortløpende. Jeg vil avrunde med en liten, og oppmuntrende, omskriving av det kjente ordtøkjet Et ansikt uten fregner er som en himmel uten stjerner:

Et åsyn uten skrukker er som et landskap uten daler. Eller elver eller canyoner eller noe.

2 kommentarer:

Frk. Frekkesen sa...

Siden folk blir mer langsynte med alderen er det vel bare kidsa som legger merke til at vi er rokkete. Og det gjør vel ingenting? Bare gled deg til leverflekkene kommer. (I 42-årsalderen.)

Bergljot sa...

Sant nok. De kommer parallelt med verdenskartene på leggene, vil jeg tro.