tirsdag 10. mars 2009

Lydbok


Her i huset har vi vært noe kulturelt tilbakestående de siste årene, primært på grunn av at det har ballet på seg med unger. Ikke går vi på kino. Ikke teater eller konserter. Ikke leser vi (jo vent, JEG abonnerer jo på Foreldre og barn, og gemalen leser Folkevett), og vi hører nesten ikke på musikk.

At vi ikke kommer oss noe særlig ut av huset har direkte sammenheng med formeringen; det er ikke så enkelt å få satt bort tre stk. under skolealder. Kulturanemien på hjemmebane skyldes vel mest at vi er tomme og trøtte i hodene våre etter tidlige morgener og støyende dager.

Men her forleden oppdaget jeg lydbokavdelingen på biblioteket! Det var opptakten til en høykonjunktur i kulturkonsumet mitt. I måneder har jeg nytt kjøreturen mellom Jæderen og jobben i Siddisbyen; jeg har hørt på Henning Mankell (ok, mer blodig enn høyverdig) og Frode Grytten. Og Tracy Chevallier. Det har vært en fryd å snegle seg av gårde forbi Foros i røsjet. Når det har vært på det kjekkeste, har jeg bevilget meg fem minutter i bilen på parkeringsplassen utenfor jobben.

Men så kom jeg borti en knapp på sedespelaren i min snertne Peugeot 106. Denne knappen lager en "r" i displayet på sedespelaren, og denne r-en (som trolig står for random) medfører at songane kommer ut i tilfeldig rekkefølge. Det er nok veldig kjekt når du spiller musikk, men ikke fullt så fornøyelig når du hører på lydbok. Jeg vet naturligvis ikke hvilken knapp som har utløst denne elendigheten, så for å reparere har jeg gjort som enhver annen kvinne ville ha gjort: Jeg har trykket på ALT, i vilkårlig rekkefølge. Det har ikke hjulpet det minste, heller tvert imot, for nå hopper volumet opp og ned etter eget forgodtbefinnende. Mens boka spretter fra kapittel til kapittel, som en modernistisk roman.

Den intelligente leser (for noen av dere er vel det?) har sikkert spurt seg for lenge siden om ikke Bergljot (39 1/2) er begunstiget med en MANN som kunne ha hjulpet henne med å fikse sedespelaren? Svaret er jo, hun har en MANN (42), men han har ikke prioritert å sette av tid til dette. Han mener at Bergljot bør klare å fikse det selv. Men jeg er jo ikke ingeniør. Og det er det en grunn til!

Så fikk jeg sagt det. Takk for oppmerksomheten.

10 kommentarer:

frk. Figenschou sa...

Knappen, eller funksjonen heter ofte shuffle.

Jeg følger bloggen din fordi du er arvelig belastet, og jeg venter store høydepunkter av deg som av de andre to.

(ikke noe press)

frk. Figenschou sa...

her er kommaet som datt ut etter "deg"

,

Bergljot sa...

Thank you! Men jeg er ganske sikker på at det iallfall ikke STÅR shuffle på noen av knappene.

Så kjekt at jeg har en leser utenom den nærmeste familien.

paaskeharen sa...

'R' betyr i dette tilfellet Random som igjen betyr tilfeldig. Det gir nok lesinga en ny dimensjon, ja. Hvis du vil kan du få låne steinalder-discmanen min. Mannen har selvsagt rett i at du bør fikse dette selv - jeg vil nesten kalle det en symbolsak.

Bergljot sa...

Jeg kan ikke ta fra deg walkmanen din, kan du skjønne. Hva skal du høre på da?

Nå trener Vaiking utenfor huset mitt. Og det er jammen bra, siden de spilte så dårlig mot Rusenborg i helga.

Frk. Frekkesen sa...

Herre gud som du produserer, kvinne!? Hvordan får du tid til det med tre barn og full jobb? Jeg elsker frode grytten. En annen norsk forfatter som jeg liker er Levi Henriksen, og da feks Babylon Badlands.

paaskeharen sa...

Det bekrefter vel noen mistanker jeg har hatt om ett og annet. En så ekstrem produksjon kan ikke opprettholdes i det lange løp. Men bra poster. Hvis du prøver å sette i ei vanlig cd-plate- Foreksempel Dimmu Borgir's Death Cult Armageddon (som jeg VET du har), så er det lettere å finne ut om sangene kommer i riktig rekkefølge. Test ut en funksjon av gangen. Hilsen teknisk sjef.

paaskeharen sa...

Og så kan du skifte over til sommerdekk med det samme.

Bergljot sa...

Du fikk ikke med deg problemet, unnskyld utfordringen, med volumet, kjære bror. Det svinger mellom høyt og lavt, decrecendo og crecendo (hi hi, der fikk jeg markert at jeg har en fortid i korps, akkurat som Paaskeharen).

Random Dimmu Borgir på høyt og lavt? Trurkjedetnei.

Bergljot sa...

Og angående produksjonen: Jeg prøver å skrive en fagleg artikkel om oljeleting på Jan Mayen-ryggen. Det går litt trått, kan man si.