søndag 17. oktober 2010

Urbefolkninger og kosthold

Som sagt er jeg hos mor. Hos mor ser vi på NRK. Blant annet har vi sett på Den store reisen. Jeg har ikke tenkt å drøfte den etiske siden ved å lyskaste primitive samfunn og hvordan hvitinger fungerer i slike settinger.

Jeg vil bare si at jeg ikke hadde fikset det.

Jeg hadde ikke klart å tygge pinnedyr i Vanuatu (den stillehavsøya heter kanskje ikke akkurat det, jeg tar det igjen etter hukommelsen). Ikke hadde jeg klart å suge på geitetarmer i Gobi-ørkenen heller. Melgrauten i Sør-Etiopia hadde jeg nok klart å få i meg (det er jo ingen døde dyr i den), men ikke sauemelk blandet med blod (lokal styrkedrikk).

Forstå meg rett - jeg vet jeg kunne ha klappet ut kumøkk på hyttegulvet, og jeg skulle klart å sove ute. Jeg hadde også fikset fint å gå langt etter vann. Selv om jeg måtte ha gjort alt dette på tom mage.

Jeg minnes vagt en realityserie der noen ble sendt på fleske-camp eller Tjukkholmen med Kari Jaquessen (orker ikke sjekke stavingen, vet det er feil). Meg kunne de sendt til en hvilken som helst kjøttetende utbefolkning, og jeg hadde vært sylslank på tre dager.

Eller dau.

7 kommentarer:

Bustenellik sa...

Av de stedene ville jeg nok aller helst vært på Vanuatu, og jeg har nesten vurdert å melde meg på bare for slankekurens del. Men, så var det det med alle disse krypa da. Edderkopper. Slanger. Ut i Gobiørkenen hadde jeg hvertfall aldri dratt - der virker de jo rett og slett slemme.
Mvh engasjert NRK-glaner

Pia sa...

He he, du har rett i at et opphold i mere eksotiske strøk er bedre enn å være på fatcamp, jeg har vel aldri vært så tynn som da jeg bodde i Afrika.
De får nok litt annen mat der de er på Den store reisen, men når man klipper bort noe, fjerner man vel de rettene som er ålreite, og fokuserer på pinnedyr og blod.
Gutta her i huset har faktisk veldig lyst til å være med på den sånn tur, de da, særlig en av dem maser om at vi må melde oss på. Men trur at vi får ta en privat, stor reise, om noen år, til kjente strøk i Afrika. Og så får jeg skåne ungene fra bloddrikking (man klarer en slurk med fersk, varm kublod...)

frk. Figenschou sa...

ja, som representant for en urbefolkning kan jeg rapportere at man MÅ ikke spise insekter som en del av kostholdet. Indre organer derimot, går det mye av.

Pafrika Og Belkini sa...

Hele den serien kan man mene mangt og mye om. Kanskje vi gisper av oss selv om 50 aar, slik vi idag gisper over hvordan man pratet om utviklingshemmede, for eksempel, for 50 aar siden.
Nuja. Jeg hadde nok roeket til paa alt det sosiale jeg, i et slikt program. Folk rundt en, overalt, hele hele tiden, menende mangt og mye om alt man gjoer og ikke gjoer. Hadde blitt slem og aggresiv, men det hadde sikkert blitt god TV av det.

Tilvaerelsen hos mor hoeres slett ikke verst ut, maa eg si!

Hanne sa...

Jeg hadde ikke klart å være noen som helst plass uten ordentlig mat. Jeg kune sittet midt i tykkeste Paris, hadde jeg ikke fått mat jeg kunne spise uten å nesten dø, så hadde jeg utåndet.Jeg trenger mat. Flere ganger daglig. Men jeg kunne fint klart meg uten kjøtt, bare jeg fikk fisk.

Elisabeth, innerst i veien sa...

Tror jeg uansett ville ha fått salmonella eller annet utuske...
Lykke til i morgen, sendt deg ny mail.

Unknown sa...

Eg kan forstå at barn har lyst til å bli med på slikt, for dei ser det eksotiske i det (heilt til dei står der med ei halvdaud gresshoppe i handa som dei må spise...), men vi vaksne, siviliserte nordmenn har jo lagt oss til ein del "fine" vaner, og eg kan strekke meg til ein campingtur i telt, i trygge omgivelser, med masse god mat (og helst litt rødvin..) Men blir mest glad for eit deilig hotell med tilhørende deilig frokost... Ikkje snakk frivillig bush-tilværelse her nei!