torsdag 14. oktober 2010

Bergljot skal under kniven

Ja da. Jeg lyver ikke.

Mandag klokken midt på dagen skal foten min beskjæres med meisel og øks og motorsag. Vi snakker ikke amputasjon, altså, doktoren skal bare kappe av noe overflødig brusk, flytte litt på en leddkapsel og stramme opp ei slapp sene. Så skal foten bli god som ny.

Bergljot har nemlig hallux valgus. Det høres ut som noe veldig sjeldent og eksotisk på latin - men siden jeg er blitt så åpen og ærlig i det siste, skal jeg fortelle hva lidelsen egentlig består i: Bergljot har skeiv stortå. Jau då.

Hallux er ifølge internetten en utpreget kjerringlidelse som ofte kommer i kombinasjon med hammertå (NBNBNB! Det har ikke Bergljot!).

Tilstanden oppstår ofte i førtiårene (kremt kremt), og den rammer særlig damer som har gått mye i for små sko, for spisse sko og/eller for høye sko. Og så er det et arvelig element ute og går i tillegg. Det er flust i skakke og misdannede tær i min familie, på begge sider, tror jeg. Derfor har det, i mitt tilfelle, neppe vært utslagsgivende at jeg er i flere generasjoner har gått i for små sko. (Hallo! Jeg er en nummer 37, uansett! Sånn er det bare. Au.)

Bergljot innehar de styggeste føttene i Nord-Europa, dette er blitt grundig og omstendelig omblogget her inne. Nå skal det bli andre boller. Eller rettere sagt annen bolle, for det er bare den ene labben som skal skjæres ned nå. Den andre får vente til den ene virker som den skal.

Jeg er forespeilet flere uker med spesialsåle under foten. Den skal visst ikke belastes, hvilket jo betyr at jeg sikkert skal gå på krykker. Hump hump. Det blir veldig moro i et hus på tre etasjer, kjenner jeg. Og etterpå må jeg visst gå i praktiske sko i mange måneder, til tåa har grodd fast i riktig vinkel eller hva man nå skal kalle det.

Jeg tror det blir fint å få føtter som ikke er vonde å gå på. Men jeg er jo litt bekymret for inngrepet. Jeg er jo aldri blitt skjært i før. Og så driver jo sykehusene og sparer så voldsomt for tiden - hva om de ikke vil gi meg nok dop? Jeg vil ha masse, masse dop. Og bind for øynene, slik at jeg ikke ser hva som skjer der nede i fotenden.

Og etterpå vil jeg ha premie.

19 kommentarer:

Unknown sa...

Masse dop og premie ittepå e jo sjølsagt obligatorisk!!!!

Hørres for fanken meg ikkje godt ut nei :o(
(Øve meg i ord som ikkje e banneord, men nesten. Feel free to gi beskjed hvis eg går for långt... :o))

Du og Statoil i Pyrineene??? Blei nysgjerrig på ka du holde på med - Oljedirektoratet?
Lykke te med etterutdanning jaffal!
Eg skreiv faktisk om deg, Pia, Elisabeth og nåken andre opprinnelig når eg skreiv innlegget mitt i dag, men det blei litt møkje og fekk problemer med avgrensing, at ingen sku føla seg utelatt osv, så det blei ikkje med.

Rett og slett fantastisk å komma inn te deg!!
Du skrive så befriande hærligt, morsomt, lite sjølhøgtidlig, og prøve ikkje å glanse te nåke som helst. Eg føle meg ALLTID bedre når eg har vore her inne sjå deg. Du e rett og slett et klokt og MEGET oppegående kvinnemenneske!!!

Unknown sa...

Kunne jo vore Shell og forresten...
Veldig korttenkt av meg!!

Og tusner på takk for hilsen :o)
Me koste oss veldig på tur alle samen, og eg mistenkte at du kunne ha reagert på "pussy pink" hvis du hadde sett det ja ;o)

Bergljot sa...

;-) To rette til deg. Ikke Shell. Du er et meget oppegående kvinnemenneske selv;-) Du er vel i S-systemet selv, i S Norge? Og takk forresten. Jeg blir skamløst smigret!

Trine sa...

Hadde jeg hatt et par dager lenger ferietur; da skulle jeg kommet og hilst på deg med nelliker og konfekt :) Synd. Lykke til, forresten. Skal se foten blir god som ny.

Bergljot sa...

Takk. Den var/er jo ganske stygg i utgangspunktet, så jeg stiller ikke så store krav;-)

SURRESILJE sa...

Ny tå til studiestart! Tenk så ung og fjong du kommer
til å føle deg!

Bergljot sa...

På gakkgakksko og med krykker? Veeeel... Det blir iallfall ingen utagerende dansing på studentkroa!

Bustenellik sa...

Lykke til med operasjonen, Bergjlotten :-) Tåa blir nok smekker kan jeg tenke meg!

Pia sa...

Merker at du er inne i en førtiårskrise - etterutdanning og kirurgi for å fikse på kroppen.

Bergljot sa...

Førtiårskrisen er en permanent tilstand her i gården. Jeg hadde akkurat vent meg til å være 30, og så var jeg plutselig 40. Skrekkelig, var det. Alder er bare tall, jada jada, men jeg synes det er grusomt likevel.

Maria sa...

Hvis jeg var deg, hadde jeg fått doktorn til å ta begge tærne og stramme riktig godt til, så kanskje litt av appelsinhuden og forkastningene lenger opp hadde blitt så gode som nye. Da må du åpenbart ligge på sofaen med et pledd, fjernkontroll, PC, en god bok og en kopp te (te om dagen, vin om kvelden) og heles mens alle andre er dine personlige assistenter. OG du slipper å gå med spesialsko dobbelt så lenge (med mindre du planla øgly spesialsko på en fot og foxy stiletthel på den andre da).

Mette sa...

Lykke til med inngrepet! Premie er en selvfolge! Og dop.

Du er ikke den eneste som har maltrakterte taer etter generasjoners vanbruk - en venninne av meg som er lidenskapelig skosamler "bruker" storrelse 36-41 - alt ettersom hvor mye hun vil ha skoene som er til salgs... ;-)

dette blir bra, vettu!
klem Mette

Unknown sa...

Lykke til under kniven! Skulle vel kom innom eg da, siden eg er i området på mandag! Med neillikene og konfekten som Trine ikkje kunne komme med :)

Bergljot sa...

@Maria: Fnis. Det har jeg ikke tenkt på! At fotkirurgen kan fikse på alt i en håndvending!Fantastisk! Jeg har særlig sans for rehabiliteringsopplegget ditt;-)

@Mette: Akk ja. Kjent problemstilling. Selv er jeg i ferd med å erkjenne at føttene er blitt litt større for hver unge. Og jeg har jo mange unger, så det blir jo litt...

@Ingrid: Velkommen til lasarettet! Jeg befinner meg på dagkirurgisk i førsteetasje;-)

Hege sa...

Lykke, lykke til, dette kommer til å gå kjempeflott :-) Be om masse dop, og ta det ekstra de måtte komme med også..
Ha en flott helg :-)

Elisabeth, innerst i veien sa...

Lykke til med inngrepet! Er vel dyktige mennesker på dagkirurgen Stavanger? Sørg for å få nok dop og en behagelig bandasje til foten. Nå skal jeg sende deg en mail med et tips. ☺

Shy sa...

Synst no ikkje at du skal dope deg heilt bort vekk... Kven skal ta bloggebilder av inngrepet? ;)
Lykke til iallefall!
Så må du helse til Madame Mim. (Det er mammaen din, sannt?) Eg har savna innlegg frå ho her i Bloggeland!

Liv-Inger sa...

Yikes! Flaschbacks til en svunnen og fortrengt tid. For noen år siden måtte nemlig undertegnede legge bena sine under kniven. Begge. Jeg var omvendt plattfot, som de kalte det. Og da, da må man sage over benet lik eunder lilletåa. På begge føttene. Rett og slette brekke skiten, bandasjere og håpe at det gror på plass på en vettug måte. Huff altså, den lyden. Av ben som knekker. Ikke bra. Håper du slipper det, gitt!

Forresten, jeg tror jeg tar opp konkurransen med deg om å ha landets styggeste bein. Venstrefoten min stiller i alle fall sterkt i konkurransen, skakk og skjeiv og hoven og blålig som den er...

Lykke til, Bergljot! Krysser fingrene for deg :-)

MammaMy sa...

Lykke te! Er vel kanskje allerede premedisinert du nå? ;)