onsdag 9. desember 2009

Kjære Bærækk...

...som du kanskje har fått med deg, får du Nobels fredpris i år (selv om du strengt tatt ikke har gjort så mye fredelig ennå, du har bare snakket). Vi håper du er glad for å bli priset, for du skal vite at det henger høyt. Norge er verdens beste land å bo i (ifølge FN), det er typisk norsk å være god (ifølge Gro) og det er vi som gir aller mest til de fattige i hele verden per innbygger.

Vi er kollektivt forskrekket og ikke så rent lite krenket over here over at du ikke har uttrykt mer begeistring over at nettopp du har fått prisen (som ikke alle mener at du fortjener engang, siden du til nå bare har snakket om fred). Her bruker vi billions of dollars på å sikre nasjonen mot muslimer og andre attentatsmenn slik at du kan komme hit og hente premien din, og så er det så vidt du gidder å komme engang. Ikke vil du på utstilling, ikke på konsert, ikke vil du intervjues og ikke vil du hilse på kongen, Mr Harold.

Det er kanskje sånn at du er verdens mektigste statsleder, men det imponerer ikke oss i verdens beste land så mye at vi forstår hvorfor du ser deg nødt til å prioritere annerledes enn å bruse med fjærene dine her. Vi har i grunnen vanskelig for å forstå at noe kan være viktigere enn å være right here right now. Sånn cirka en gang i året ser hele verden på oss in Norway, og det er når vi hedrer fredsapostler fra fjern og nær. Det sier seg selv at det ikke passer veldig bra at hovedattraksjonen - du, Bærækk - ikke spiller med og viser deg fram sånn at vi kan få sole oss i den solbrune glansen din eller hva det nå var Silvio kalte det den gangen han bannet i kirken eller gikk over streken eller tøyde strikken eller hva det nå var han gjorde.

Vi forventer at du tar til sans og forsamling, for vi har virkelig anstrengt oss for å gjøre det koselig for deg her. Og vi er redde for at verden ler av oss nå, verdens beste og peneste land, og synes vi ligner på ei stivpynta brud som nærmest blir forlatt ved alteret av verdens mektigste mann.

Du har kanskje ikke tenkt på det, men det er mye sannsynlig at du faktisk er norsk, for vet du at det faktisk var vi, verdens beste land, som i hovedsaklig befolket Æmerikka i gamle dager? Jeg har selv flere slektninger over there, i traktene rundt Nju Jork. Sett i det perspektivet kan det opplevers som ganske svikefullt at du heller vil redde verden eller gjøre andre presidensielle ting enn se på alt det kjekke vi har stelt i stand for deg.

I det hele er denne likegyldigheten din ganske sårende og smertefull for oss i verdens beste land. Så det så.

3 kommentarer:

frk. Figenschou sa...

OG Nju Jork, verdens mest berømte amerikanske by, er oppkalt etter York i England, som vikingene grunnla, og egentlig kalte Jorvik, såh, Nye Jorvik faktisk, en grunnleggende norsk by, nemlig.

paaskeharen sa...

Men the norskamericans who lives over there are not voting for a socialist like Barack. He's ruining the greatest caontry in the world that's what he is.

Bergljot sa...

Ha ha! Men han er i det minste god på rettferdig krigføring eller hva det nå var han kalte det.