torsdag 21. november 2013

Vedovnrensking a la Bergljot

Jeg skulle hatt bilder her, jeg ser det. Men Vilhellerikke ser på Netflix  på mobilen min, så da må dokumentasjonen vike.

I dag har jeg gjort noe dumt. Jeg har gjort noe mot bedre vitende, noe med høy risiko, fordi jeg er lat. Og fordi jeg er en såkalt high sensation seeker.

Jeg har støvsugd rundt vedovnen. Og i vedovnen. Det var det som var det dumme. Det var så ubegripelig mye bøss og aske rundt den. Jeg kunne ikke åpne døra uten at det flakset fintkornet, vulkansk (?) støv ut i rommet, riktig ekkelt var det.

Jeg har ikke redskap til å ordne med sånt, så klart. Løseningen ble øse og plastpose. Det funket overraskende bra, ovn og ovnsskuffe ble tømt i en feiende fart, men så var det jo litt igjen. Dermed grep jeg til støvsugeren.

Det gikk bra, lenge. Men så ble den helt stille. Støvsugeren, altså. Jeg ristet i den, dro ut stikkontakten, åpnet lokket, skiftet pose - men ingenting hjalp. Den var og ble død.

Jeg ble litt sur for det. Hadde jo ikke akkurat tenkt at det jeg visste kunne skje skulle skje. Og jeg har ikke budsjettert med ny støvsuger akkurat nå, for å si det sånn.

Så jeg lot den stå i askehaugen sin, og gikk og la meg for å sture. Etter en halvtime var jeg ferdigsturt, så da gjøv jeg løs på maskinen igjen. Tykket på knappen, for å gi den en siste sjanse. Og da, da virket den, så klart. Den trengte visst bare å kjøle seg ned. Subsidiært grep høyere makter inn. La meg si det sånn, de var tilkalt.

Nå har jeg en fungerende støvsuger, selv om jeg ikke fortjener det. Og så har jeg googlet "støvsuger aske". Det ser jeg nå at jeg burde har gjort i forkant, for nå vet jeg følgende:
  • Det finnes spesialstøvsugere for aske
  • Aske skal ikke oppbevares i plastpose, for glørne kan leve i et døgn (eh...)
  • Den skal derimot puttes i sinkbøtte (hvem har vel sånt i 2013???)
  • Aske i vanlig støvsuger kan medføre for tidlig død, brann i slangen, tett filter eller i verste fall død motor
  • Asken skal hensettes utenfor bolig når den er fjernet fra ovnen
  • Kost og brett og spade er visst gode redskaper for renhold av ovn
Sånn. Nå trenger ikke dere samle inn empiri på dette området. Eller tilegne dere teori.

Nå går jeg og setter RIMI-posen med aske ut på trappa, den skal vel helst ikke være oppi restavfallet på kjøkkenet. Nehei.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Alle bloggarar har sinkbøtte. mammamy

Anonym sa...

Er det ikke sinkhus de har? Kjekt å høre fra deg :) B

Shy sa...

Eg har sinkstamp...men eg kan vel knapt rekne meg som blogger lenger..Men sinkstampen var brakt heim frå kjellaren på hytta etter inspirasjon frå bloggverdenen.

Lykke til på t banen forresten. Har ikkje tatt den åleine eg heller.

Elisabeth, innerst i veien sa...

Har sinkHUS å låne bort...

Mamoth sa...

Kjøp deg en blomsterpotte skjuler i passe stor størrelse. Fungerer supert det. Holder aske som en drøm. Og gå lenger ut en trappa du, kan ta fyr i den også, med mindre du har betong trapp.

Anonym sa...

Dersom du ikke tømmer asken altfor raskt etter fyringen, funker det helt fint med plastspade fra sandkassen og plastpose! Vi har brukt samme plastspade i flere år, bare litt ujevn i kanten, men funker helt fint!

Husk å sette plastposen langt nok unna brennbare ting. Min manns tremenninger fikk som ungdommer lov til å være alene på hytta. Da de dro skulle de være flinke og tømme aske. Posen ble slengt ut døra, inntil hytteveggen. Dagen etter ringte den lokale lensmannen og måtte dessverre fortelle at hytta hadde brunnet ned :-((

Er forresten eier av en slik "askepott", den har stort sett stått i kjelleren siden den ble innkjøpt for ca 8-9 år siden. Var ikke så tett at vi syns det var greit å bruke den, dessverre!

Lykke til!

paaskeharen sa...

Alle bloggarar har ikkje sinkbøtte.