onsdag 23. mars 2011

Mens vi venter på Brannmann Sam

Her om dagen fant jeg et aldeles nifst brev i postkassen. Det hadde ikke vindu, og det var ikke fra skattemyndighetene eller en aktør i inkassomarkedet. Ikke var det rosa, parfymert og stilet til Gemalen heller.

Nei. Brevet var fra brannvesenet. Brannmann Sam (tror jeg?) vil komme på besøk, sier han, til oss. Under andre omstendigheter kunne det vært riktig trivelig å få en stram brannmann på døra. Under andre omstendigheter kunne det vært riktig utrivelig også, men det er ikke det jeg skal blogge om i dag. Bare så det er sagt.

Brannmann Sam vil ha tilsyn hos oss, sier han. Han vil kontrollere hvorvidt vi er beredt hvis det skulle begynne å brenne. I utgangspunktet synes jeg det er riktig omtenksomt av ham, men nifst også. Det er nemlig jeg som må ta meg av Brannmann Sam. Gemalen ligger og dupper i Den blå lagune på Island når Brannmann Sam kommer.

I brevet ber Sam meg om å sette av to timer. Han er vennlig nok til å gi meg et hint om hva han forventer at jeg skal vite/kunne/ha tenkt på sånn i forkant, så nå tenker og tenker jeg. Tross alt skal han lage en rapport etterpå.

Det med røykvarslere er lett som en plett. Jeg har med selvsyn sett at vi har mange sånne, og de er ifølge Gemalen seriekoblet. I tillegg er de koblet direkte til brannvesenet, og det må jo være bra. Jeg har hørt at batteriene skal sjekkes jevnlig, og det forutsetter jeg at blir gjort (av Gemalen).

Det finnes min santen slokkemidler i huset også, jeg kan på stående fot gjøre rede for to brannslokkeapparater (heter det det?). Det ene bor i klesskapet mitt, bak bunaden, det andre står på vaskerommet.

Kan jeg bruke slokkemidlene? Øh. Jeg er litt usikker, om sant skal sies. Jeg tror det er noe med en splint og et klembart håndtak. Jeg skal lese litt på bruksanvisningen på apparatet i kveld (jeg vet jo at det kan være for seint (og for hektisk) ved en seinere anledning).

Det er litt pinlig at jeg ikke husker sikkert hvordan jeg skal slokke en brann. Tross alt har jeg gjennomført, og bestått, sikkerhetskurset for offshoreindustrien. Jeg besto repetisjonskurset også, fire år seinere. Men så ble jeg gravid, og så gikk kurset ut på dato. Shit happens.

Så var det det med rømningsveiene. Brannmann Sam lurer på om de er tilfredsstillende. La meg si det sånn: rømningsveiene er atskilling mer tilfredsstillende i dag enn i går, for nå har Gemalen kjøpt og montert brannstige. Ikke spør meg om hvorfor det ikke er blitt gjort før. Jeg er flau og skamfull.

Siste punkt på lista er rutiner for en eventuell nødsituasjon. Per nå har vi ingen rutiner, men vi skal få laget oss noen i kveld, før Gemalen forlater landet. Og så er det bare å krysse fingrene, og oppfordre dere i støttegruppa til å gjøre det samme.

10 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

Nå trodde jeg først dere var angrepet av brennkopper i tillegg til vannkoppene....

Synes dere har alt på stell og tror Brannmann Sam vil bli fra seg av beundring over et så velberedt hjem!

Osloskånskan sa...

Håper han er en riktig goding!

Bustenellik sa...

Dere er nok mer beredet i det Bergjlotianske hjem enn i Bustehjemmet. Her står brannslokningsapparatet under loftstrappa sammen med en drøss med sko og saftflasker. Jeg vet hvordan jeg bruker det da, om ikke annet. Strengt tatt skal vel slike stå lett synlige, men de er jo så STYGGE! Den derre plata foran vedovnen er altfor liten, og vi har bare én røykvarseler (som til sitt forsvar er plassert i senter i vårt enetasjeshus). Det elektriske er veeeeldig modent for utbytning (hvilket skjer i løpet av forsommeren) og brannstige? Det trenger vi kanskje ikke ettersom alt er på ett plan?
Det er jo slettes ikke dumt å tenke over slike ting da. Det gjør vi altfor sjelden. Mitt hotteste tips er uansett at du ikke skal slukke telys som er ute av kontroll med vann. Kremt.

GLAMOULØSE HILDE sa...

Puh. Endelig er jeg online igjen og endelig fant jeg ut at du er tilbake. Har savnet innleggene dine.

Skjønner at du er engstelig for Brannmann Sam. Sånne brannmenn de sender rundt til husmødre på formiddagen er sikkert sånne med den mest pedagogiske, smånedlatende holdningen. Litt sånn som tannleger. Har De seriekoblet noen skjøteledninger i det siste da, frue? De fleste branner oppstår i umiddelbarn nærhet til hybelkaninene, vet De. De bør virkelig gjennomføre ukentlige brannstigeøvelser med barna - De vil vel ikke gamble med Deres barns sikkerhet?

Lykke til!

Siven sa...

Jeg har et tips til brannstige spørsmål... Hvordan hjelper du dine barn ned stigen?

Svaret er at en klatrer først og så klatrer barna inni dine armer slik at du "fanger" de hvis de skulle falle.

Jeg har prøvd dette for mange år siden sammen med mine brødre og det fungerer brillefint! :D

Kan være triks å øve på dette sammen med barna selvsagt.

Ønsker deg lykke til, men tror egentlig ikke du trenger det. Høres ut som veldig godt grunnlag dere har der.

Pia sa...

Ja, lykke til! Husk å snu de derre apparatene en gang iblant, da rister du litt på de pulveret inni. Mener jeg lærte det en gang.

Bondekona sa...

Burde vite hvor gamle brannslukkerne er.
Burde ha månedlig brannøvelse med hele familien.
Burde skifte batteri på batteriskiftedagen...

Lykke til!

Guro sa...

Det går nok bra. Men for å spare brannmann sams hjerte, for guds skyld, ikke spraymal pulverapparatet ditt!

Min brannmann romsterte fælt i gangen da han skulle sjekke pulverapparatet som jeg forklarte at hang på veggen ved ytterdøra. Han fant det ikke. Jeg trodde mannen skulle få hjerteinfarkt da jeg måtte komme ut å peke det ut for han. "Har du malt det hvitt?!?!!?". "øøh...ja?..."

Anonym sa...

Masse lykke til! Gleder meg til å høre om besøket...:)

Trine sa...

Oi - ting på stell. Jeg har en mann som er høyt utdannet innen brann -og sikkerhetsfaget. Men du vet; det er som med skomakerens unger.... Jeg sier ikke mer.