tirsdag 5. april 2016

Dere finner ikke Bergljot i noe skatteparadis. I tilfelle dere lurte.

For ikke lenge siden innrullerte jeg meg hos DnB. Noen dager etterpå la de ned filialen min. Typisk. Nå er det også kommet fram at datterselskapet i Luxembourg visst nok har vært behjelpelig med å opprette kontoer for en håndfull nordmenn i såkalte skatteparadiser.

Jeg vil bare si at jeg til nå har hatt pengene mine i Norge. Det kan selvsagt ha sammenheng med at mine penger stort sett er eiendom, som er finansiert gjennom lån (i DnB). Skulle det oppstå et overskudd av fysiske penger, ender det vel med at jeg broderer dem inn i overmadrassen.

Får man seg konto på Cayman Islands eller Guernsey, litt i det skjulte, kan man fort tenke sånn at motivasjonen kan være å få senka skatten - mye. Ikke for å forhåndsdømme noen - men likevel. Jeg kjenner at jeg blir litt skuffa over at min bank kan knyttes til slik virksomhet, med staten som eier og greier.

Når det er sagt - så er sjølvmeldinga komen. Jeg før den på nynorsk, av prinsipp. Etter den sure baksmellen i fjor, den var på flerfoldige tusen kroner, satte jeg opp et ekstratrekk hver måned. Det tror jeg var lurt, for jeg for bare noen skarve hundrelapper igjen.

Eller, egentlig ikke. Jeg fant en gruelig fæl feil i et innrapportert tall fra NAV, så det kan komme noen tusenlapper til. Det hadde vært direkte kjekt.

Tilbake til skatteparadisene. Det slår meg at de i mange tilfeller er sammenfallende med ferieparadisene. Bahamas og sånn. Seychellene også, kanskje.

I sommer skal jeg feriere i noen andres paradis, lurer på om jeg får anskaffet meg en gunstig avtale der? Det kan jo hende at Svalbardskatten eller Finnmarksfradraget eller hva det nå heter har forplantet seg nedover til Lofoten? I lys av klimaendringene?

Dette må de blå-blå kunne ta fatt i, vel?

Ingen kommentarer: